Руските войски подготвят мащабна офанзива в района на град Славянск, най-важния опорен пункт на украинските сили в Донбас, съобщи украинският генерален щаб. Донбас вече е тяхната прироитетна цел, съобщи Москва.

Руските войски прехвърлят нови части в хода на извършвани приготовления за атака на Славянск от две посоки - откъм намиращия се под техен контрол Изюм, който е на около 50 км на север, и откъм наскоро превзетия град Лиман.

Славянск и Краматорск, който се намира малко по на юг от Славянск, представляват най-голямата урбанизирана територия в Донбас, намираща се все още под контрола на Киев. Славянск е и основната база за действие на украинските въоръжени сили в източната част на Украйна. Превземането от Русия на тези два града ще бъде сериозен поврат във войната, отбелязва ДПА.

Според Украйна Русия е прехвърлила към района на Изюм 250 военни машини и е поправила повреден железопътен мост, за да ускори снабдяването на частите си.

Вчера за първи път от началото на войната украинският президент Володимир Зеленски посети Харкив (Харков) - и уволни местния шеф на сигурността.

Като аргумент за уволнението Зеленски посочи, че топ-разузнавачът не е подготвил града за нападението на руснаците, а се „грижел единствено за себе си“.

Какви са мотивите му за тези пропуски ще установи прокуратурата, заяви още Зеленски.

В последните дни Русия отново започна да бомбардира Харкив - вторият най-голям украински град, след като близо две седмици артилерийският обстрел бе затихнал.

Зеленски говори с войниците в града и благодари на всички за службата им. Той огледа на място разрушенията от руската армия и по-късно обяви в Телеграм:

"2229 сгради са унищожени в Харкив и региона. Ще възстановим и построим отново и ще върнем живота тук. В Харкив и всички други градове и села, където дойде злото." 

Украинската армия мина в нападение в в региона на Херсон. Според данни на укранския генерален щаб руската армия е била изтласкана от три села – Андриивка, Лозове и Билохирка. Руските сили пък са направили отбранителна линия около Херсон. „Херсон, бори се, ние идваме“, написа във фейсбук украинският генщаб. Регионът на Херсон е единствената област, която е контролирана от руски сили още от началото на войната. 

Според укранците в битките тази нощ са загинали 67 руски войници, а 27 военни коли са били обезвредени – сред тях шест танка.