Любослав Пенев изговори критични думи по адрес на Гриша Ганчев и ЦСКА-София при представянето си като старши треньор на ЦСКА 1948 пред медиите.

По-голяма част от брифинга мина под знака на отношенията на Пенев с Ганчев и клуба от Борисовата градина, "кой ЦСКА кой е" по отношение на връзката с фалиралия клуб и т.н.

Поне стана ясно, че договорът на Любослав Пенев е за две години, като той ще има "повече правомощия". Бившият национал бе изгонен от ЦСКА-София миналото лято - след победа над ЦСКА 1948. Показа, че не е забравил това.

А покрай всичко останало, ЦСКА 1948 представи емблема по случай 75-годишнината на ЦСКА. В много изявления откакто отборът бе създаден през 2016 г., негови шефове заявяваха, че "това е нов клуб, няма претенции да е ЦСКА".

"След като не съм искан в един клуб, няма как да работя там, започна №9. - Това е ясно и точно. Аз бях изгонен, да се връщам ли 10 месеца назад!? Решение на ръководството, което не беше най-доброто. Аз съм професионалист, обичам футбола и да работя. Не виждам причина някой да се сърди. Преди 10 месеца някой защити ли ме? Уволниха ме в 12 през нощта! Там най-важните решения се взимат между 12 и 3 часа през нощта. Някой защити ли ме?! Някой да ме е издържал? Това си е моя работа. След като не ме искат, аз се оправям сам.”

Въпреки казаното, Пенев отрече "да е огорчен".

"Няма огорчение. Всеки си носи отговорност. Тези, които са ме изгонили, да си носят отговорност. За 3 месеца направих невъзможното. Те не успяха да го направят с нито един треньор. Какво стана преди 10 месеца? Аз съм със самочувствие, че съм си свършил работата. Поемам отбора, имаме 9 дни за подготовка. Играем полуфинал срещу “Лудогорец”, перфектен мач, печелим и купата след това. Изиграваме плейофа по подобаващ начин. Перфектно свършена работа. В един момента инерцията свършва", добави той.

Пресконференцията продължи в този дух. Край Пенев седяха други легенди на ЦСКА - преминали при "врага", като Спас Джевизов, Ради Здравков (горе) и Ангел Рангелов.

Както и Валентин Илиев, който поема втория отбор. В миналото той водеше и първия състав.

"Сигурен съм, че ще ме питате за интервюто на Гриша Ганчев. Всеки, който разбира от футбол, и феновете разбират, че това е една скалъпена история, в която има много неверни неща, каза Пенев. - Има и истини, като например след втория лагер в Банско - щяха да спукат топката тези чобани.

Втората - след лагера в Турция наистина имаше много контузени. Връщам се преди 10 месеца, когато същите футболисти без новите попълнения завършихме перфектно първенството и спечелихме купата. Ако след това има хора, които не знаят как да си вършат работата, е отделна тема. Вярвам в методиката си и философията, която имам. Така ще бъде и сега. Отговорните за тези грешки са старши треньора и кондиционния треньор. За двете грешки, които посочва в интервюто си.”

Последното, повторено два пъти, явно бе насочено към Стойчо Младенов, когото Пенев остро нападна на друга пресконференция след смяната м.г. И към кондиционният треньор Кирил Динчев. Пенев го острани, двамата бяха в конфрикт, а малко по-късно Ганчев отпрати "деветката", като Динчев влезе в щаба на Младенов. 

"За да сме ясни и точни, тук говорим за два клуба. Как се казват отборите, които визираме? Кажи как се казват? Единият отбор се казва ЦСКА-София, другият ЦСКА 1948", продължи Пенев по отношение на идентичността в размяна с репортер.

И не пропусна думите на Гриша Ганчев за феновете, "кибици на Дървеното", срещу които се вземат мерки, тъй като притеснявали майки и други близки на деца от школата, по думи на боса от интервюто му.

"Без тези „кибици от Дървеното”, Гриша Ганчев нямаше да е в ЦСКА. Човекът, който даде интервюто, посочи малка част от проблемите, които имат. Два пъти им спасих грешното управление и неправилните решения. Само за 3 месеца. Какво получавам? Неблагодарност”, каза Пенев.

Пресконференцията завърши с "удари по масата" от страна на Ангел Рангелов, който изрече тежки думи срещу ЦСКА-София и Ганчев и "за" ЦСКА 1948.  

Любослав Пенев за ЦСКА 1948

Според Добрин Гьонов, изпълнителният директор на ЦСКА 1948, Пенев и Валентин Илиев "могат да останат в клуба толкова, колкото искат".

"Да, точно така".

Такъв пък бе отговорът на Любослав Пенев дали целите са влизане в тройката и участие в евротурнирите.

"Основното, за да дойда тук е, че клубът иска да се развива и като клуб, и като отбор. Имат високи цели и искат да надграждат. Стремят се всяка година да стигнат до по-високо ниво. Целите на клуба са високи, а моите - още по-високи, рече Пенев. 

- Работи се професионално, което е изключително важно. Също така много е важно футболистите да имат манталитет на победители. Мачовете и тренировките не трябва да минават в една ниска динамика. Това е процес, който ще постигнем и ще имаме прекрасни резултати. Щабът ми е същият, с който работих в последните месеци."

Правомощията на Пенев включват отговорности за втория и третия мъжки отбори на клуба, както и за детско-юношеската школа.

В момента тимът минава медицински прегледи, след което заминава на подготовка в Банско. Нататък всичко се уточнява "в движение".

"Дали селекцията ще бъде от българи? Най-важното нещо е профилът на футболиста. Искам да кажа, че очакваме от всеки играч точното влагане. Започват 11 човека, но след това се отварят местата и за останалите. Аз съм спокоен, че ще се получат нещата", завърши бившият национален селекционер.