Когато няколко партии се закачат за опашката на българския лев(ъ), най-много да я откъснат. Защото левът е вързан за втората световна валута - еврото, и България на практика е квази член на еврозоната, както често обясняват финансистите. "Последният суверенитет на държавата", за който тръби Стефан Янев, лидер на "Български възход", не съществува от 1997. Същият Янев, чиито спестявания - негови и на съпругата му, са в евро, както разкриха журналисти, публикувайки в социалните мрежи извадки от имотната му декларация.

Защо сега се вдига този шум за еврото

След управлението на друга партия от настоящия анти-евро фронт - БСП, на България бе наложен валутен борд и националната валута бе привързана първоначално към германската марка. От 5 юли 1997 година БНБ не води фискална политика - не може да подкрепя или обезценява лева. Следователно с присъединяването си към еврозоната България няма как да отдаде на Европейската централна банка (ЕЦБ) нещо, което не притежава. Това не пречи обаче сега да се вдига силен шум за загубата му. През юли 2020, когато България влезе в предверието на еврозоната - Механизма на обменните курсове (ERM II), нямаше гюрултия.  

Приемането на еврото произтича от договора за присъединяване на България към ЕС. Шумът около еврото идва след две години, в които българското общество бе подложено на пропагандна инвазия, раздалечила го от ценностите, които споделят повечето хора от ЕС. Започна се с Ковид-19 и ваксините - българите си останаха най-слабо ваксинираните в ЕС. Прокремълската партия "Възраждане" дължи влизането си в парламента именно на антиваксърската кампания. В Народното събрание партията на Костадин Костадинов провъзгласи, че ще иска референдум за излизане от НАТО, на който България е член от 18 години. А Янев се раздели с поста на министър на отбраната след упорството си да цитира руския президент и неотстъпчивостта да не се допускат войски на Алианса на българска територия. Руската война в Украйна обаче, жертвите и бягащите майки с деца и възрастни отслабиха симпатиите към Путин, което показаха и социологическите проучвания. Все пак парламентът начело с управляващите не посмя да отиде по-далеч в подкрепата за Киев, гласувайки едно малодушно решение за ремонт на украинска военна техника. И ако призивите за излизане от НАТО потънаха в другите - за неутралитет, на процеса за предстоящото приемане на еврото може да се попречи.

Антинатовците се преориентираха: те вече са анти-евро. Все едно е как са етикетирани - дали национал-консерватори, патриоти, социалисти, или центристи - всички те са замесени от едно и също тесто. Всяко задължение, което произтича от договорите за членство на България в ЕС и НАТО, е "отнемане на суверенитет", "външни въздействия, които не са в национален интерес". Така първо се прокарва границата между "ние" (българите) и "те" (западняците),  после следва дивергенция. Слабият съюзник отслабва и Общността. 

Съдбоносното решение и сеячите на страхове

Със или без всички министри, но оперативният план за приемане на единната европейска валута от 1 януари 2024 година е одобрен. В него са предвидени срокове и задачи към банките и държавните институции как да се въведе еврото, как да става превалутирането, обръщането на заемите и депозитите. Три месеца преди въвеждането и 9 месеца след това цените ще се публикуват и в лева, и в евро - "за да не може недобросъвестни търговци да повишават цените от превалутирането", обясни наскоро вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Сега обаче, когато инфлацията опасно расте, един от страховете на българите, измерени и от социолозите, е, че с приемането на еврото тя ще нарасне още. Политиците от анти-евро фронта усилват още тези страхове.

А "Възраждане" започва консултации за иницииране на национален референдум за въвеждането на еврото в България, обяви в събота Костадинов в профила си във Фейсбук. Аргументът му: толкова съдбоносно решение не може да бъде взето "само от 10 министри на "Продължаваме промяната" и "Демократична България"". Председателят на "Възраждане" рисува мрачни сценарии: въвеждането на еврото в България от началото на 2024 щяло да бъде "смъртна присъда" за българската икономика, заплати, доходи, пенсии, спестявания. Въвеждането му щяло доведе "до двуцифрена инфлация, която ще надхвърли тази в Гърция".

Закотвеният за еврото лев всъщност означава стабилност. За момент нека си представим какво би станало, ако в името на националния суверенитет България скъса с валутния борд - и БНБ и Министерството на финансите започнат да провеждат парична политика? Със сигурност най-напред ще тръгне печатницата за пари. Може ли да бъде оставен левът в ръцете на българските политици, които допуснаха банковите фалити в края на миналия век и позволиха на една банка да фалира в условията на паричен съвет. Всичко това струваше милиарди на данъкоплатците.

Така че веенето на байраци за суверенитета е досущ като в реклама за наденица. Най-добре да не дърпат лева за опашката.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Дойче Веле