Германското правителство и консервативната опозиция постигнаха снощи споразумение за отпускането на 100 милиарда евро за модернизиране на армията. За целта е необходима промяна в конституцията, с която да се позволи еднократна отмяна на така наречената „дългова спирачка“.

Компромисът беше постигнат след седмици на трудни преговори между коалиционните партии - социалдемократи, зелени и либерали - и консервативнаната опозиция – ХДС и ХСС. 

Споразумението ще даде възможност да се изпълни обещанието, дадено от канцлера Олаф Шолц в края на февруари след началото на руската офанзива в Украйна: да се отпусне специален фонд от 100 милиарда евро за превъоръжаване на страната през следващите няколко години и за модернизиране на Бундесвера, чиято бойна техника е остаряла.

Същевременно Берлин ще може да изпълни поставената от НАТО цел да отделя 2 процента от националния БВП годишно за отбрана.

Извънредният фонд ще бъде финансиран чрез допълнителен дълг. Финансовият министър Кристиян Линднер също заяви, че  едоволен от споразумението.

"Постигнахме две цели. От една страна ще отпусне така необходимите средства за модернизиране на Бундесвера. От друга страна дълговата спирачка остава в конституцията", заяви той пред ДПА.