Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руската блокада на украинските морски пристанища пречи на Киев да изнесе 22 милиона тона зърно, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Във вечерното си обръщение Зеленски заяви, че резултатът е заплаха от глад в страните, зависещи от зърното, и може да създаде нова миграционна криза. Той обвинява, че "това е нещо, към което руското ръководство явно се стреми".

"Заради блокадата на Русия на нашите пристанища на Черно море и превземането на част от Азовското крайбрежие, не можем да изнесем 22 милиона тона пшеница, която се намира в хранилищата в нашата страна. Това е количеството, предназначено за чуждите пазари и руската блокада на нашия износ всъщност дестабилизира ситуацията в глобален мащаб. Резултатът - в различни държави се повишават цените на храните. Затова и опасността от глад - в Африка, Азия, определени държави в Европа, се увеличава", заяви Володимир Зеленски.

Зеленски обвинява Москва, че "умишлено създава този проблем, така че цяла Европа да се бори и Украйна да не печели милиарди долари от износа си".

Украинският президент нарече "цинични" и лъжа  твърденията на Русия, че санкциите не ѝ позволяват да изнася повече от своите храни.

Ситуацията в Донбас остава "изключително трудна", заяви още Зеленски в среднощното си обръщение. От няколко седмици в района се водят ожесточени битки.

Русия продължава да струпва военни и техника и да увеличава натиска върху украинските сили, каза още Зеленски.

Според държавния глава отказът на Европа от руски петрол ще бъде от полза за самата нея.

Същевременно държавната информационна агенция БелТА на Беларус съобщи, че страната ще проведе през юни и юли мобилизационни учения в Гомелска област.

Гомелската област на Беларус граничи с Украйна на юг и на места със зоната на изключване около мястото на катастрофата след аварията на ядрения реактор в Чернобил. На изток тя граничи с Русия.

На 22 юни-1 юли се провеждат планирани учения с военнис военни комисариати - военноадминистративни агенции – в които ще участват и представители на въоръжените сили, съобщи БелТА, цитирайки Андрей Кривоносов, военен комисар на Гомелска област.

"Събитията от този вид традиционно се провеждат с цел повишаване на бойната и мобилизационната готовност на военните комисариати и подобряване на военните знания и практически умения на отговорните за военна служба", цитира БелТА думите на Кривоносов.

От 28 юни до 16 юли ще се проведе военно обучение с лицата, подлежащи на военна служба във формирования за териториална отбрана, каза Кривоносов.

Близък съюзник на Русия, Беларус заяви през март, че нейните въоръжени не участват в това, което Москва нарича своя "специална операция" в Украйна, но тя служи като отправна точка за изпращането на хиляди руски войници през границата на 24 февруари, посочва Ройтерс.

На 26 май лидерът на Беларус Александър Лукашенко нареди създаването на ново военно командване за южната част на страната, граничеща с Украйна.