За нова опасна мода сред учениците - употреба на никотинови "дъвки" алармира в профила си във фейсбук Диян Стаматов - директор на 119-о училище в София и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

"След лятната вълна на "райския газ", новата "модна" тенденция е със същата опасна сила.

В България навсякъде се продават без проблем цигари, електронни цигари, никотинови "дъвки" ...всичко. На деца и ученици, без никакъв контрол.

Иначе е уж забранено!

Къде е вината?

Според мен на първо място в търговците, които за дребна печалба са способни на всичко.
След това е в родителите, които дават парите. После не знаят за какво се ползват същите тези пари. Най-вероятно повечето от родителите дори не са чували за "новите никотинови дъвки". Това обаче не отнема тяхната отговорност и необходимост от сериозен домашен контрол", написа той.

След което добавя, че училището нищо не чоже да направи.

Макар и забранени за продажба на лица под 18 години, дъвките са леснодостъпни. Ученици споделят, че всеки без проблем може да се снабди с тях от търговската мрежа и че ефектът от употребата им е виене на свят и повръщане.

Според Диян Стаматов проблемът с употребата на т.нар. никотинови дъвки е сравнително нов – от около месец.

„Появяват се някакви нови артикули, които самите ученици си предават от ръка на ръка. Това прави впечатление на портиерите, учителите и ръководството на училището. Тези дъвки са разпространени по-скоро сред по-големите ученици – от 8–ми до 12–ти клас, обясни той в четвъртък пред БНР.

И поиска по-сериозен контрол и спиране на продажбата на подобни съдържащи никотин продукти на лица под 18 години.

Възпитаници на 119–о училище вече са се снабдили с такива дъвки, добави Стаматов.

„Те са доста модерни. Този нов артикул ще стане атрактивен и за техните връстници в други училища. Затова е необходим много контрол и наблюдение от страна както на учителите, така и на родителите. Сигурен съм, че голяма част от родителите не знаят за съществуването на подобни нови артикули, които са в търговската мрежа“, смята още той.

Ефективен контрол при продажбата на никотинови дъвки няма. Те не попадат в обхвата на Закона за тютюна и свързаните с него изделия. Комисията за защита на потребителите няма вменени правомощия за контрол над тях. Този контрол не влиза и в обхвата на БАБХ, защото това е никотинов продукт. От РЗИ ще се включат в разрешаването на проблема. 

Почти се повтаря ситуацията с райския газ, обясни пред БНР Богомил Николов, който е изпълнителен директор на асоциация „Активни потребители“.

„Намираме се в една законова празнота. Законодателството винаги е изоставало. Въпросът е това да не е с години. Надявам се работата на новото Народно събрание да започне с тази тема“, добави Николов.

В тази възраст децата се гордеят с това, че им е прилошало, те са настроени опортюнистично, смята той.