Посланиците на Русия и Беларус няма да присъстват на първото заседание на 48-ото Народно събрание следващата сряда. Това решиха депутатите след извънредна среща в парламента.

Срещата бе по инициатива на "Демократична България".

"На днешната среща мнозинството от политическите партии подкрепиха нашето предложение посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова и временно управляващият посолството на Беларус в България Никита Лешуков да не бъдат поканени на тържественото заседание на 48-ото Народно събрание".

Това съобщи след края на срещата Надежда Йорданова от "Демократична България".

На влизане в парламента Георги Самандов от "Български възход" заяви, че има протокол и той следва да се спазва. Според него трябва да се поканят всички дипломати.

"Нашата позиция е ясна. Митрофанова няма място в парламента", каза Хамид Хамид (ДПС).

Андрей Гюров от "Продължаваме Промяната" каза, че партията е  изразила своята позиция още на организационната среща за старта на парламента в началото на седмицата.

"Нашето място е в залата, а не на Митрофанова", коментира той.

От БСП заявиха, че не са съгласни с представените аргументи и настояват всички посланици да бъдат поканени на тържественото първо заседание на парламента.

"Възраждане" си тръгнаха от Народното събрание, без да обяснят позицията си пред медиите.

Скандалът около казуса се заформи във вторник, когато в НС се проведе неформална организационна среща за сформиране на новия парламент. От администрацията на НС тогава предложили списък с гостите, които да получат покани, в който фигурирало и името на Елеонора Митрофанова. От "Демократична България" настояли Митрофанова да не бъде канена, като това предложение бе подкрепено само от "Продължаваме промяната".

След като скандалът излезе в медиите, и от ГЕРБ-СДС изпратиха позиция, в която се казва, че партията е "е против присъствието на посланика на Руската Федерация в България Елеонора Митрофанова на първото заседание".

Вчера лидерът на най-голямата политическа сила в парламента Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да влязат в Народното събрание на първото заседание, ако там е руският посланик Елеонора Митрофанова.