Версиите на болница "Александровска" и на Министерството на здравеопазването (МЗ) за актуалното финансово състояние на лечебното заведение сериозно се разминаха.

"Информацията, че сме натрупали просрочени задължения в размер на 24 милиона лева, не отговаря на истината."

Това заяви в четвъртък д-р Атанас Атанасов, изпълнителен директор на университетската болница в коментар за резултатите от проверката на МЗ. От лечебното заведение дадоха извънредна пресконференция, след като служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев посочи, че втора проверка през тази седмица е потвърдила вдигането на просрочените задължения. По бТВ днес сутринта той коментира, че е притеснен за състоянието на Александровска болница. Добави, че е подготвен заем от правителството, който да бъде отпуснат на лечебното заведение, но се налагало да бъдат изпълнени определени изисквания.

Според ръководството на болницата твърдението, че за периода 30 юни 2021 г. - 31 август 2022 г. то е допуснало увеличение на просрочените задължения с 24 250 740 лв. е невярно.

„Сумата на нарастване на дълга за този период е значително по-малка от посочената в съобщението, а именно – 9,3 млн. лв.“, казаха оттам.

Ръководството на Александровска болница твърди, че към края на юни м.г. просрочените задължения са били в размер на 28,4 милиона лева, а година по-късно сумата е била 37,8 милиона лева, или с 9,3 милиона лева повече, а не както съобщиха от здравното министерство, базирайки се на вътрешен одит, че парите са над 24 милиона лева. 

Разплатени са 44 милиона лева от старите задължения, което е намалило темпа на ръст на просрочията, обясни още Атанасов.

От лечебното заведение не могат да усвоят отпуснатия от правителството заем в размер на 35 млн. лева, тъй като в условията за ползване на парите е заложено, че всичките им кредитори трябва да се откажат от наказателна лихва по задълженията и да ги опростят, а 7 от тях, сред които „Топлофикация-София“ и болницата "Майчин дом" са отказали да подпишат такива споразумения, каза още директорът.

Кредит от 5 милиона лева, който трябва да отпусне ББР, също не е стигнал до болницата, тъй като, според ръководството, МЗ не е одобрило решението на Съвета на директорите за този заем. От „Александровска“ отрекоха информацията за вълна от напускащи медици и припомниха, че в болницата работят оздравителни мерки.

"Никой не е женен за длъжността си, ние сме готови да освободим управлението на други хора, които имат по-добри дадености да се справят с проблема", отговори Атанасов, попитан за евентуалната му смяна.

Той обаче смята, че изнесените от МЗ данни уронват не само престижа на сегашното ръководство, но и този на самата болница.

Какво отчетоха от МЗ

За периода 30.06.2021 г. до 31.08.2022 г. ръководството на УМБАЛ “Александровска” ЕАД е допуснало увеличаване на просрочените задължения до размер на 24 250 740 лв., се посочваше в огласените преди ден от МЗ резултати от одита.

Сумата на просрочията представлява 61,69% от общия размер на задълженията към тази дата и води до много висок риск от изпадане в неплатежоспособност и невъзможност за осъществяване на лечебна дейност, се казваше още там.

Натрупаните просрочени задължения към доставчици от последната година – 2021 г. в размер на 23 500 хил. лв. надхвърлят финансовите ресурси на лечебното заведение, които се генерират от дейността му. 

Ръководството на лечебното заведение е дало съгласие за особен залог върху настоящи и бъдещи вземания на търговец на медикаменти в размер на 2 500 000 евро в полза на ОББ АД, което допълнително утежнява лошото финансово положение на дружеството.

Допуснато е неспазване на Закона за счетоводството и начисляване на задължения към доставчици не към момента на възникването.

Органите на управление на дружеството не са предприели своевременно действия по изпълнение на дадени указания от МЗ за стабилизиране на дружеството. Ръководството на лечебното заведение не е предприело своевременни действия и за кандидатстване и съответно одобрение от ББР на кредит от 5 млн. лв., като решението за това е взето едва през юли 2022 г.

Наличието на просрочия за медицински изделия е индикатор, че паричният поток не се управлява по предназначение на постъпилите средства. Въпреки лошото финансово състояние, дружеството не се възползва от отпуснатите целеви капиталови субсидии, а се стига до възстановяване на средства по неусвоени капиталови субсидии в общ размер на 772 481,47 лв. по погасителен план за срок от 36 месеца.

Одиторският екип не е получил ясна информация и документация, в това число разписани политики и процедури, които да гарантират, че планираните в лечебното заведение дейности за текущ и последващ контрол върху поетите финансови ангажименти по сключени договори са адекватни и ефективни. Не е представена цялостна оздравителна програма на дружеството. По-конкретно, планът за преструктуриране и финансово стабилизиране на паричните потоци не е изпълнен изцяло. Въпреки необходимостта от спешни мерки, сроковете за изпълнението на Плана са променяни и удължени до 31.12.2022 г.

Дейността на лечебното заведение е била обект на проверка и от Агенцията за държавна финансова инспекция. При инспекцията е установено незаконно разделяне на обществени поръчки и провеждане на договаряния със строителни фирми за сключване на договори за над 3 млн. лв., без да са били налице законовите предпоставки за това и в нарушение на ЗОП, за което на ръководството на лечебното заведение са съставени актове за установяване на административни нарушения, посочваха от МЗ в констатациите от проверката.

ПП против персонални промени

"Продължаваме промяната" е против каквито и да било персонални промени в УМБАЛ "Александровска" към този момент. Това се посочва в позицията на доц. Антон Тонев, изпратена от пресцентъра на партията. 

От ПП настояват на сегашното ръководство да бъде дадена възможност да използва държавния заем по предназначение. Ако то се справи, позитивните резултати ще станат видими до няколко месеца, се посочва в текста. 

В позицията се казва още, че през последната седмица тече информационна кампания, която, изглежда, подготвя смяна на ръководството в най-старата българска университетска болница – столичната "Александровска".

Предисторията

Атанас Атанасов беше назначен за директор на болницата от предишния служебен здравен министър Стойчо Кацаров, като остана един от малкото несменени от Асена Сербезова, която пое МЗ в редовния кабинет от квотата на "Продължаваме промяната". Правителството на ПП дори отпусна и въпросния заем от 35 млн. лв. за болницата. Атанасов замени на поста изпълнителен директор Борис Богов, близък до предишния дългогодишен шеф на болницата, след това министър на здравеопазването при ГЕРБ и депутат Костадин Ангелов. Смяната на Богов предшестваше скандал в Съвета на директорите като един от членовете му Александър Оскар разкри поредица от нарушения и непрозрачни практики на вземане на решения в него. Различни проверки показаха, че основната задлъжнялост на най-старата университетска болница у нас са били натрупани при управлението на Ангелов - между 2013 и 2020 г.  като той поема лечебното заведение на плюс.