Прясно уволненият шеф на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Даскалов, освободен от поста от служебното правителство с мотива, че е нарушил закона като се е върнал на работа преди официалното обявяване на резултата от вота, в който Даскалов бе кандидат-депутат, излезе днес с лична позиция. Даскалов твърди, че е уволнен заради предприети конкретни действия за прекратяване на договорни отношения с "Евролаб" - монополистът на фито-санитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево", срещу който бившото управление предприе битка.

Сагата се точи от месеци, като бе съпътствана със записи за предлагани подкупи (с неустановен изход - в прокуратурата), разкази за заплахи и прочее, стигна се до охрана от НСО на замесени лица. Самият Даскалов бе записал свой разговор с един от предшествениците си - бившият депутат от НДСВ Пламен Моллов, с твърдението, че му предлага подкуп да си затваря очите за пункта. Този разговор роди и фразата "Таки-Маки" - заради твърденията, че зад "Евролаб" стои небезизвестният Христофорос Аманатидис - Таки.

Даскалов излезе в отпуск заради предизборната кампания, като бе кандидат за депутат от "Продължаваме промяната" от Пловдив. На 5 октомври обаче на брифинг в Министерство на земеделието бе обявено: той е освободен от поста. По думите на зам.-министъра на земеделието Крум Неделков, Даскалов е нарушил изборното законодателство като се е върнал на работа ден преди Централната избирателна комисия да обяви поименно избраните депутати, което ЦИК направи в същия ден. 

За това време, твърдят от министерството, уволнил няколко служители на Агенцията по храните и назначил на тяхно място други. В допълнение сключил неправомерно анекс към договор с изтекъл срок на действие. Заминал и в командировка - в Италия.

От ПП реагираха веднага - че уволнението е заради ГКПП "Капитан Андреево". А днес разпространиха и позиция от името на Даскалов.

В него се посочва, че не е уволнявал служители, а разместил такива, както и че подписал нотариална покана "Евролаб" да напусне заеманите от нея посещения, както документи за започване на дело за обявяване за нищожен на сключения на 31.12.2021 г.- договор за наем между БАБХ и фирмата.

"Тези факти потвърждават моето заключение – причината за моето уволнение са първите три подписани от мен документа. Особено важна причина е входираната искова молба за обявяване на нищожен на договора, подписан с ЕВРОЛАБ 2011. Г-н Вълчанов не даде ход и с последваща заповед анулира подписаните през този ден от мен документи", пише Даскалов.

Ето и целия му "разказ" по казуса:

Какви са фактите:

1. От 31.08.2022 г. до 03.10.2022 г. съм в отпуск като кандидат за народен представител и отпускът е подписан от министъра на земеделието;

2. На 04.10.2022 г. се явих на работа в БАБХ и направих проверка какво е свършено от моя заместник д-р Христо Вълчанов. Установих, че повечето от нещата, които следваше да се свършат по отношение на казуса Капитан Андреево, не бяха помръднали от момента на излизането ми в отпуск;

3. Твърденията за мои уволнения и назначения са неверни. На 04.10.2022 г. бяха направени размествания на двама наши служители от едно звено в друго звено на БАБХ, новоназначени лица няма, уволнени също няма;

4. Какво е подписано от мен на този сакрален ден: 

Първо – заповед, с която упълномощавам проф. д-р Оля Караджова да ме замества от 05.10.2022 г. до окончателното обявяване на имената на новоизбраните народни представители в 48-то НС, когато аз по естествен път щях да отпадна и на мое място министърът на земеделието трябваше да предложи лице за назначаване на позицията Изпълнителен директор (ерго 07.10.2022 г.); 

Второ – нотариална покана до фирма ЕВРОЛАБ 2011 за напускане на заетите сгради с изх.номер ИД-321 от 04.10.2022 г. Тя се базира на направена проверка на използването на предоставените под наем сгради на фирмата и дали е променено тяхното предназначение в процеса на наем, от комисия от БАБХ на 02.08.2022 г. Данните от тази проверка бяха потвърдени от последващи проверки на други държавни институции, като Агенция Митници, МВР, ДАНС и други. На базата на тази покана се даваше възможност на областния управител на област Хасково да изведе ЕВРОЛАБ 2011 от заеманите сгради. 

Трето – искова молба с изх.номер ИД-322 от 04.10.2022 г. до Софийски градски съд, гражданско отделение, за започване на дело за обявяване за нищожен на сключения на 31.12.2021 г.- договор за наем между БАБХ и фирма ЕВРОЛАБ 2011.

Четвърто – Анекс към договор №112 от 01.07.2022 г. с цел удължаване с 26 дни (времето, пропуснато по време на хакерската атака на ВетИС), като удължаването е предложено от г-н Тончо Вачев – директор на дирекция ИСИС към ЦУ на БАБХ. С анекса не се променят финансовите параметри на договора. Договорът е свързан с независима проверка на ВетИС системата на БАБХ, с цел нейното подобряване и функциониране до изграждането на новата ВетИС, която трябва да заработи през 2023 г.
Относно дискутираната командировка с цел финализирането на научен проект BIOPIGEE, част от научните проекти по проект OneHealth EJP, Хоризонт 2020, е логично аз като научен ръководител на проекта за НДНИВМИ да присъствам на тази последна конференция. Размахването на допълнителния трудов договор, прекратен от мен в края на миналата година, само потвърждава, че аз съм спазил изискването да нямам други трудови договори, след като съм избран за народен представител в 47-то НС.

Този факт не променя статута ми на научен ръководител на проекта и това е видно от договора за създадения консорциум от научни структури от 21 страни-членки на ЕС с над 40 научни организации, една от които е НДНИВМИ, БАБХ. Допълнителният трудов договор е правното основание да се получава допълнителен финансов доход по проекта (какъвто аз не съм получавал след прекратяването му). Командировката не е доход, а дейност, свързана с проекта. И между другото – БАБХ към момента не е платила и стотинка за командироването ми, вкл. и на моите двама други колеги.

Тези факти потвърждават моето заключение – причината за моето уволнение са първите три подписани от мен документа. Особено важна причина е входираната искова молба за обявяване на нищожен на договора, подписан с ЕВРОЛАБ 2011. Г-н Вълчанов не даде ход и с последваща заповед анулира подписаните през този ден от мен документи.