Азербайджан ще доставя газ за България в продължение на 25 години, каквато е договорката между двете страни. Това заяви външният министър на страната Джейхун Байрамов.

"България е един от трите получатели на азерски газ в Европа. Сигурни сме, че връзката с Гърция скоро ще бъде завършена и България ще започне да получава по нея азерски газ. Това ще даде голям принос за енергийната сигурност на страната ви в това непостоянно време", заяви Байрамов, цитиран от БНТ.

Той е на посещение у нас по покана на министъра на външните работи Теодора Генчовска по повод 30-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Азербайджан.

След срещата Генчовска изрази надежда, че доброто сътрудничество ще продължи. Тя е уверила азербайджанския си колега, че диверсификацията на енергийните доставки е приоритет за правителството и изрази надежда, че скоро ще бъде завършена връзката с Гърция, така че България да може да получава целите количества азерски газ по нея - 1 млрд. кубически метра на година или 1/3 от цялото ни годишно потребление. 

"Руската агресия създаде нова геополитическа реалност, която застраши сигурността не само на региона, но и на цяла Европа. В този контекст разчитаме на приноса на Азербайджан за стабилността на енергийните доставки, което ще допринесе и за засилване на европейската и на евроатлантическата сигурност", каза Генчовска.

Двамата са обсъдили войната в Украйна и засилването на икономическото сътрудничество, в което влиза и възстановяването на пряката авиолиния София - Баку. Страната ни е отправила покана за посещение към азербайджанския президент Илхам Алиев стана ясно още от думите на Генчовска.

По случай 30-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни в МВнР е подредена изложба.