Напрежение в бежанския център в Елхово - украинци разказаха,, че имат проблем с водата и храната за децата, както и че стоят на студено.

Днес сутринта вече започна преместването към държавни бази във вътрешността на страната, съобщи председателката на агенция по бежанците Мариана Тошева. По повод оплакванията на хората от условията, тя допълни, че това е временно място за настаняване, за неповече от 72 часа, като целта е да се определят нуждите им. Тошева поясни, че днес е организирано изхранване.

В центъра в Елхово са настанени над 560 украински граждани. Снощи някои са си тръгнали, недоволни от условията. Някои с таксита, други с автобус. Върнали са се в Бургас, за да търсят място, където да бъдат настанени, но вече на техни разноски, съобщи БНТ.

Хаосът нарасна след като започнаха да пристигат автобуси, които да преместят най-уязвимите в държавни бази - майките с деца до 3 години и инвалидите. На украинците не им беше съобщено кой къде трябва да се качи и къде ще бъде преместен.

Инвалидите ще бъдат извозени до бази в Старозагорски минерални бани, а майките с децата ще бъдат настанени в бившия пионерски лагер в Ястребино. Направени са списъци, така че семейства да не бъдат разделяни, обясни, но пред медиите шефката на агенцията за бежанците.

"В момента се допълват списъците, които бяха започнати сутринта, за да можем да направим филтъра за най-уязвимите хора, които са попаднали в буферния център да отидат на подходящо място - пенсионерите, хора с деца над три години, които биха могли да изчакат още една вечер тук и четвъртия списък, той е малък - имаме десетина човека, които са дошли с автомобили", каза Мариана Тошева.

По 20 души в палатка в Сарафово

Продължава настаняването на украински бежанци в буферния център във военно-почивната база в бургаския квартал „Сарафово“, съобщи БНР.  В палатковия лагер там могат да бъдат настанени още 400 души.  

20 палатки вече са монтирани. Днес бе извършена дезинфекция. Те още не са оборудвани с похотни легла. В една палатка може да бъдат настанени до 20 души. Условията не са много добри, но престоят на хората там няма да продължи повече от 72 часа, твърдят властите.

Хотелската част е напълно заета, в нея са настанени 120 украински граждани. Те са доволни и харесват условията в стаите.  12 са децата до 4-годишна възраст. За тях по-късно днес ще бъде организиран празник на плажа. Той е по повод деня на детето.  От Домашния социален патронаж вече са започнали да превозват храни към базата.

Петима човека са напуснали по собствено желание. На останалите настанени не се позволява да напускат територията. 

Местят бежанци от Търново в Горна Оряховица заради лоши условия

Украински бежанци, които преди два дни са били пренасочени от Варна към държавна база във Велико Търново, се оплакаха от лоши условия в нея.

Още при пристигането си на място групата от 20 човека отказала да се настани, защото по думите им държавната база не е годна за живеене. Групата е преместена в хотел в Горна Оряховица.

Вината била на неработещите институции, заварени от новата власт

Пред бТВ Ивайло Мирчев от "Демократична България" коментира, че проблемът около пренастаняването на бежаните идва от неработещите институции, които са били заварени от новата власт.

"В щаба нещата са добре. Институциите обаче не са работили 10 години. Хората в тях са назначавани по партиен признак", каза Мирчев.
Той повтори, че Калина Константинова не е постъпила правилно, като е "размахала пръст на бягащи от войната хора".

И допълни, че с изключение на тази грешка, тя се справя с останалите си задължения като вицепремиер.

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева твърди, че не е имало друг вариант за настаняване на бежанците през зимата, освен в хотелите по морето. Тя поясни, че за тези месеци държавата се е погрижила за близо 100 хил. бежанци.