Германия е върнала на Франция десет книги на Волтер, които са били откраднати по време на Втората световна война, предаде Франс прес, позовавайки се на министерството на културата. Това съобщи БТА.

Берлинската национална и регионална библиотека (ZLB) е идентифицирала десет тома от "Пълните съчинения" на философа, "откраднати по време на окупацията от германските сили", се посочва в направеното от министерството изявление.

Творбите са били съхранявани в министерството на финансите през 19-и век, за което свидетелства поставен печат. Произведенията - част от "Пълните съчинения" от 70 тома, са публикувани между 1820 и 1823 г. от книжаря Жан-Фредерик-Александър Лекиен.

Книгите, предназначени за Службата за икономически и финансови архиви (SAEF) към министерството на финансите, са върнати на 23 май в посолството на Франция в Берлин. 

Берлинската библиотека е предприела мащабни действия за идентифициране на хиляди книги, ограбени от нацистка Германия, които се опитва да върне на законните им собственици, отбелязват от министерството на културата. 

Очаква се през следващите месеци на Франция да бъдат върнати още книги.