Германският канцлер Олаф Шолц съобщи днес, че страната му ще изпрати в Украйна модерни зенитни ракети и радарни системи, увеличавайки оръжейните доставки на фона на критики, че Берлин не прави достатъчно, за да помогне на Киев да се защити от Русия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пред германските парламентаристи Шолц каза, че правителството е решило да предостави на Украйна управляеми ракети с малък обсег ИРИС-Т (IRIS-T), разработени от Германия в партньорство с други страни от НАТО.

Канцлерът отбеляза, че на Киев ще бъдат доставени също радарни системи, с които украинските военни ще могат да установяват местонахождението на вражеската артилерията.

Целта на германското правителство е да гарантира, че руският президент Владимир Путин "не печели" войната, която започна в Украйна, заяви Шолц пред Бундестага по време на дебатите за бюджета.

"Целта ни е Украйна да е в състояние да се защитава и да прави това успешно", допълни канцлерът, цитиран от ДПА.

Русия е възприела стратегия да изравнява със земята селища от безопасно разстояние в украинския регион Донбас, заяви днес германската министърка на външните работи Аналена Бербок, цитирана от Ройтерс.

Тя посочи, че по тази причина за Берлин е още по-важно да изпрати на Киев отбранителни оръжия.

Русия води война, за да "обезлюди и унищожи цивилизацията" в Източна Украйна, каза германската външна министърка пред парламента.

"Град след град, село след село, руските войски ги разрушават от безопасно разстояние. Първо с ракети, след това с военни самолети и артилерия, а после, когато всичко е изравнено със земята, влизат танковете", заяви Бербок.

Тя изтъкна, че Германия трябва да изпрати повече артилерия, безпилотни самолети и противовъздушни оръжия, за да помогне на Украйна да се защити от тази яростна атака".

Руският президент Владимир Путин "фундаментално променил" стратегията си, след като не е успя бързо да превземе Украйна, отчете Бербок. Според нея Путин "сега разчита, че ще има повече сдържаща сила, отколкото ние, които подкрепяме Украйна".

"Необходимо е постоянство в подкрепата за Украйна", подчерта германската външна министърка.

Украйна е получила от Белгия гаубици, произведени в САЩ

В Украйна са били доставени бракувани гаубици, които по-рано са били собственост на белгийските въоръжени сили. Това съобщи пред Федералния парламент на Белгия министърът на отбраната Людивин Дедондер.

Тя добави, че оръдията са били прехвърлени през няколко организации и не е напълно изяснено как са достигнали до Украйна. По нейните думи това въоръжение е необходимо на украинската страна за защита срещу руското нападение.

Министърът отбеляза, че през 2015 г. гаубиците са били продадени на частно дружество, което по-късно ги е препродало не неуточнен купувач. Медиите уточняват, че непосредствено преди да бъдат бракувани, гаубиците M-109A4BE, произведени в САЩ, са преминали възстановителен ремонт.

Москва твърди, че унищожава западните оръжия в Украйна

Руската армия в Украйна унищожава оръжейни системи, доставени от западни правителства, и поразява други цели, обяви днес говорителят на военното министерство в Москва ген. Игор Конашенков, цитиран от ДПА.

По думите му чрез мощни въздушни и артилерийски удари са били елиминирани "до 200 човека и 24 оръжейни системи, вкл. батарея от 155-милиметрови гаубици М777, 203-милиметрови самоходни оръдия 2С7 "Пион", ракетна система за залпов огън "Град" и два склада за муниции". Освен това руските сили са свалили изтребител "Су-25" и военен хеликоптер "Ми-8" в района на Харков, каза генералът, като уточни, че повечето поразени мишени са в района Донбас.

Тази информация не може засега да бъде потвърдена от независим източник, посочи ДПА. Агенцията припомни, че според медийни публикации Австралия и САЩ са доставили на Украйна оръдия М777.

Русия съобщи, че е приключила изпитанията на своята хиперзвукова крилата ракета "Циркон"

Русия е приключила изпитанията на своята хиперзвукова крилата ракета "Циркон" и ще я приеме на въоръжение преди края на годината на нова фрегата в Северния флот, предаде Ройтерс, позовавайки се на днешно изказване на висш военен служител.

Александър Моисеев, командир на Северния флот, каза че фрегатата "Адмирал Головко" ще бъде първият военен кораб, въоръжен за постоянно с "Циркон". Президентът на Русия Владимир Путин описа ракетата като част от ново поколение ненадминати оръжейни системи, летяща със скорост девет пъти по-висока от тази на звука.

Русия понесе тежки загуби в продължаващата от три месеца война в Украйна, но продължава да провежда високопрофилни изпитания на своите най-нови ракети, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. Министерството на отбраната миналата седмица съобщи, че успешно е провело изпитателно изстрелване на крилата ракета "Циркон" от кораб в Баренцово море към цел в Бяло море, отдалечена на около 1000 километра.