Трима руски олигарси, сред които и милиардерът Роман Абрамович, сезираха европейското правосъдие, за да бъдат анулирани санкциите на ЕС срещу тях, приети след руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

Освен Абрамович, останалите двама са Пьотр Авен и Михаил Фридман. Те са в черния списък на ЕС. Европейските санкции представляват замразяване на авоари и забрана за влизане в ЕС.

Над 1000 души фигурират в черния списък на ЕС, създаден през 2014 г. след анексията на Крим от Русия.

ЕС реши да санкционира още руски олигарси, сред които милиардера Абрамович, собственик и на английския футболен клуб „Челси“, през март тази година. Тези мерки бяха част от четвъртия кръг санкции срещу Русия заради нахлуването в Украйна.

Абрамович, който се води близък до руския президент Владимир Путин, вече беше санкциониран от Великобритания. Това го принуди да спре продажбата на „Челси“, която беше обявил. Лондон оценява богатството му на 10,7 милиарда евро.

Освен в „Челси“, Абрамович има участие и в стоманодобивния гигант "Евраз". Той притежава акции и в руската компания „Норилск никел“, занимаваща се с експлоатация и преработка на никел и паладий.

Олигархът е един от противниците на войната в Украйна, като дори се опита да играе ролята на посредник при преговорите. САЩ отказа да го санкционира - по молба на президента на Украйна Володимир Зеленски. В последствие се появиха информации, че е имало опит да бъде натровен - след посещение в Киев.