Държавните институции са подложени на атака вероятно от руски хакерски групи. Прокуратурата, заедно със службите за сигурност, ще защитят българския национален интерес и този на европейските ни партньори от зловредно влияние.

Toва написа главният прокурор Иван Гешев в Туитър по повод разпространената в медии информация за хакерска атака срещу български сайтове. 

По-късно кандидатът за втори мандат начело на НСлС и негов заместник Борислав Сарафов обяви конкретика: че началото на хакерската атака срещу български сайтове е от град Магнитогорск в Руската федерация. Това стана на пресконференция на ръководството на прокуратурата по повод хакерската атака отпреди няколко часа.

Той каза, че все още не е ясно дали става въпрос за един хакер или група хакери, както и дали някой просто си играе, което е малко вероятно, посочи Сарафов.

Обект на тези хакерски атаки са били МВР,  Министерството на отбраната, Министерството на правосъдието, Конституционният съд, Президентството, обясни Иван Гешев. Той обяви, че "обект на атака е българската държава, и то българската държава, като част от европейското семейство“.

Ние ще си свършим работата да защитим българския национален интерес и на евроатлантическите ни партньори, допълни Гешев. Случаят е изключително сериозен за българската национална сигурност, отбеляза още той.

МВР пък разпрати по-късно съобщение, което звучи по-скоро успокоително - че няма нерегламентиран достъп до лични данни:

"ГДБОП, съвместно с други компетентни структури, предприема мерки за неутрализиране на хакерски атаки

​Няма нерегламентиран достъп до лични данни

Отдел „Киберпрестъпност" на ГДБОП, заедно с други компетентни структури, извършва проверка и предприема съвместни мерки за неутрализиране на хакерски атаки от вида Отказ от услуга/DDoS. Въпросните атаки не засягат съдържанието на интернет сайтовете, а само затрудняват достъпа до тях. Няма нерегламентиран достъп до лични данни.

В ранните часове на 15 октомври 2022 г. неизвестни лица са предприели атаки към няколко български интернет сайта на правителствени организации, летища, медии и телекомуникационни доставчици. За времето на инцидента атакуваните сайтове са били временно недостъпни или зареждането им е било затруднено."

Интернет страницата на администрацията на президента е била обект на масирана DDoS атака, свързана със забавяне или временно ограничение на достъпа до сайта, съобщиха от Президентството по-рано днес.

Уточнява се, че са предприети мерки за намаляване на въздействието на атаката. „В нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него”, допълват от прессекретариата на президента.

По-късно стана ясно, че Софийската градска прокуратура се е самосезирала във връзка с разпространената информация за хакерска атака срещу български сайтове. Атаката е била от типа DDoS-разпределителна атака за отказ от услуга.

Прокурор в СГП незабавно е разпоредил извършването на проверка по наличната информация. Тя е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР.