Българската банка за развитие е поела контрола над "Роудуей Кънстракшън" - дружество с необслужван към банката кредит от 150 млн. лв., свързано с Румен Гайтански - Вълка. 

Това съобщи днес пред Нова депутатът от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев. По думите му, рокадата е станала през тази седмица, като в Търговския регистър промяната е отразена на първи юни. 

"Под ръководството на Цанко Арабаджиев банката се опитва да си прибира активите, да ги упрявлява, както трябва. Това ("Роудуей Кънстракшън") е пътностроителна фимра в Момчилградско. С новия управител първо ще се направи най-вероятно инвентаризация на активите, за да се види какво може да се вземе, как това дружество да се развие, вече под ръководството на ББР", обясни Панев. 

 
Фактически дружеството е свързвано с Гайтански, но официален собственик - поне на документи - се води Иван Георгиев. За огромния кредит на фирмата му от ББР се разбра през миналата година, когато тогавашният служебен министър на икономиката и настоящ премиер Кирил Петков изнесе информация за 8 такива големи експозиции, които са съмнителни. 

В средата на май пък новият представител на държаватава в банката - Валентин Михов, обяви, че един от тези кредити е станал проблемен и не се обслужва. Макар името на фирмата да не бе обявено официално, повечето анализатори предполагаха, че става дума именно за този кредит. 

Новият управител на фирмата, от името на ББР, е Илия Дончев. 

Припомняме, че новото ръководство на ББР започна да провизира лошите, според него, кредити и към момента в тази графа са около 440 млн. лв. за две години - 2020 г. и 2021 г.