Руските войски продължават атаката срещу Северодонецк и са постигнали „частичен успех“ в опит да завземат Камишеваха край Бахмут, съобщават днес украинските медии, цитирайки сводките на военното командване.

По-голямата част от Северодонецк, който е административен център на контролираната от Киев част на Луганска област, е вече по контрола на руските сили, съобщи снощи областният управител Серхий Хайдай. Въпреки това съпротивата на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в града продължава.

Още военна помощ

Обединеното кралство съобщи, че ще предостави на Украйна партида далекобойни реактивни установки за залпов огън MLRS M270, които могат да поразяват цели на разстояние до 80 километра.

Британската помощ идва ден, след като американският президент Джо Байдън съобщи, че САЩ ще дадат на Украйна подобни системи.

 
Освен това Украйна съобщи, че купува 60 самоходни гаубици AHS Krab от Полша. Словакия ще достави на Украйна осем самоходни гаубици "Зузана 2" по силата на търговски договор, подписан от контролираното от държавата предприятие, предаде Ройтерс, като се позова на словашкото министерство на отбраната.

"Зузана 2" е модернизирана версия на по-стар модел самоходна гаубица. Тя използва 155-милиметрови снаряди и е ефективна в обсег от между 40 километра до над 50 километра, в зависимост от вида на използваните боеприпаси.

По другите фронтове

Късно снощи Русия е извършила ракетна атака срещу Лвовска област, като целта е била съоръжение за транспортна инфраструктура, съобщи сайтът НВ. Петима души са ранени.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече депортирането на 200 хиляди украински деца в Русия "едно от най-гнусните престъпления на окупаторите".

Украинските въоръжени сили са унищожили две десантни лодки на руските войски.

Какво точно става в Северодонецк?

Русия е поела контрола върху по-голямата част от промишления град Северодонецк в Украйна, потвърди днес министерството на отбраната на Великобритания, цитирано от Ройтерс.

Според редовната всекидневна сводка на британското военно разузнаване украинските сили вероятно все още удържат защитата на подходите към съседните градове Лисичанск и Лиман. Украинската армия е разрушила два моста на река Северски Донец.

Вчера Хайдай каза, че руските сили са превзели 70 процента от Северодонецк, припомня Ройтерс.

ДПА цитира днешно комюнике на украинския генерален щаб, според което отбраната на Северодонецк продължава, въпреки че вчера руската страна съобщи, че е превзела центъра на града. Въпреки руската атака, подкрепена с гранатомети, в боевете в близките села Боброво и Устиновка руснаците постигат незначителен успех, пише в текста. Същевременно украинският генерален щаб признава за "частично успешна" руската офанзива в Камишеваха, селище южно от град Лисичанск.

Лисичанск и Северодонецк са от двете страни на река Сиверский Донец и преди войната са били "градове близнаци" с общо население от 380 хиляди.

Руската офанзива от юг дава признаци, че руснаците се надяват да не им се налага отново да форсират Сиверский Донец, твърдят анализатори от вашингтонския Институт за изследване на войната. Руските сили направиха вече няколко безуспешни опита да прекосят реката с понтонни мостове.

Силите на Москва се опитват да напреднат към Краматорск и Славянск в Донецка област

Руските въоръжени сили в Източна Украйна се опитват да напреднат на юг към ключовите градове Краматорск и Славянск в Донецка област, каза днес губернаторът на украинския регион Павло Кириленко, цитиран от Ройтерс.

"Фронтовете при Лиман и Изюм са основните направления, в които врагът се опитва да напредне, за да завладее ключовите територии Славянск и Краматорск - негови цели в северната част на" Донецка област, заяви Кириленко на брифинг.  

Краматорск де факто е административен център на частта от Донецка област, която остава под украински контрол, след като регионалната столица Донецк беше завладяна през 2014 г. от подкрепяните от Русия сепаратисти.

В контролираната от Украйна част на Донецка област са останали 340 хиляди човека, заяви още Кириленко. За сравнение, населението ѝ преди началото на войната е било 1,67 милиона души, предаде БТА.