Множество компании в САЩ и по света се сблъскват с един и същ проблем след края на пандемията - служителите не искат да се връщат в офиса. Илон Мъск, собственик и главен изпълнителен директор на Tesla, е сред най-големите противници на дистанционната работа и иска работниците да са на линия физически.

Това става ясно от изтекла вътрешна комуникация на компанията, в която той настоява, че всеки, който иска да работи от разстояние, трябва да прекара "минимум 40 часа седмично в офиса или да си тръгне", съобщи Digital Trends.

По-късно, попитан какво ще прави с хората, които искат да работят поне частично от дома, Мъск обяви в Twitter:

"Всички те могат да се преструват, че работят някъде другаде."

Във вътрешната комуникация обаче той все пак допуска, че ако има "изключителни" работници, за които работата в офиса е "невъзможна", ще реши дали да им позволи дистанционна работа по всеки отделен случай.

Tesla загуби сериозна част от пазарната си капитализация в последните седмици, отчасти заради спирането на заводите в Китай заради последните COVID локдауни там, но най-вече - заради провалящата се сделка на Мъск за Twitter.

Множество компании в САЩ и другаде се опитаха да върнат насила работниците в офисите, но в повечето случаи - безуспешно. Новият предпочитан модел на работа е половин работна седмица на място, половин - от разстояние, и много специалисти са по-склонни да напуснат, отколкото да отстъпят пред исканията на работодателите си.