Пеле призова руския президент Владимир Путин да преустанови своята "злонамерена, погрешна, болезнена и неоправдана инвазия на Украйна", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Призивът бе отправен минути преди украинският национален отбор да излезе терена в Глазгоу за баража за Мондиал 2022 срещу Шотландия (3:1).

"Искам да използвам днешния мач като възможност да поискам едно нещо: "Спрете тази инвазия. Няма причина на света, която може да оправдае насилието, каза Пеле в изявление към Путин, публикувано в "Инстаграм". - Този конфликт е погрешен, злонамерен и неоправдан и носи само мъка, страх и терор", допълни той.

Пеле и Путин се срещнаха за последно в Москва през 2017 г. по време на жребия за руския Мондиал. А месеци преди това - на Купата на конфедерациите, турнирът, предшестващ тогава Световното.

Руският президент определи Пеле като един от любимите му футболисти, припомня агенцията.

"Когато се срещнахме в миналото и разменяхме усмивки, съпроводени с дълго  ръкостискане, никога не съм си мислел, че един ден ние ще бъдем толкова разделени, колкото сме сега", допълни Пеле по адрес на Путин.

Малко след това Украйна победи с 3:1 Шотландия на "Хемпдън парк" и направи стъпка към класирането за Катар 2022. Предстои решителен плейоф срещу Уелс в неделя.

Двубоите в Зона Европа се играха в края на март, но УЕФА отложи тези на Украйна заради войната, а Русия получи забрана и въобще не участва.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на селекцията за "двата часа на щастие", които те са дали на украинците. Той добави, че в последно време това е нещо, от което украинците са отвикнали.

Първият гол за гостите отбеляза Андрий Ярмоленко в 33-ата минута. Малко след подновяването на играта Роман Яремчук удвои. В 79-ата минута Калъм Макгрегър намали и върна интригата, но в последните секунди на добавеното време Артьом Довбик оформи крайното 3:1 за Украйна.