Имоти в центъра на София и банкови сметки за милиони се озоваха в чужди ръце и то само срещу 50 000 лева. Измамата с наследствените права е подготвяна 3 години, а зад нея стои организирана престъпна група от 6 души, ръководена от имотния бос Красен Кръстев, показа разследване на bTV, излъчено през уикенда.

„В тази организирана престъпна група участват шестима души. Като цяло може да се констатира, че схемата не е сложна, но с риск да звучи цинично мога да кажа, че можем да се възхищаваме на последователността и детайлите, с които членовете на ОПГ-то са изпипали своя финален резултат“, отбеляза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Какъв е случаят

Атанас Павловски е син на македонец и българка. Майка му е Любка Коева, наследница на лекари, юристи и банкери. През 2020 година Атанас разбира, че месеци по-рано, 75-годишната му майка е била открита мъртва в дома си.

Установено е, че смъртта е естествена, а синът идва в София, за да я погребе, но не успява да отключи апартамента с ключа, който има. След разрешение от разследващите, Атанас сменя бравата и вижда, че в апартамента е влизано от чужди хора.

Тогава става ясно, че фирма на имотния бос Красен Кръстев, познат в медийните среди като един от хората, организирали погрома над столичното заведение BESO преди няколко години и редица имотни измами, е сключила договор за покупко-продажба с възрастната жена.

А схемата е следната, разказват от прокуратурата. След като се подпише предварителният договор, купувачът превежда на продавача капаро в минимален размер по банкова сметка. Чрез сложна схема фирмата манипулира подписа на жената и успешно купува апартамента. Така в отсъствието на възрастната жена Любка Коева, договорът става окончателен и срещу 50 000 лева „Мениджър Сокър“ придобива имущество и банкови авоари за 7 милиона лева.

„Недвижимото имущество е оценено на близо 3 млн. лева, а банковите авоари за 4 млн. лева“, обясни Сийка Милева.

Проверка в Търговския регистър показа, че собственици на “Мениджър Сокър” са фирмите "Сейв Пропърти" ЕООД и СПИЙДИ 911, които преди години стана известни с имотни измами в комплекса ML Apartments и фирмата СИ БИ Глобал Инвестмънт , на която Кръстев е отново управител.

Красен Кръстев изпраща и становище до bTV:

„Относно договора мога да кажа, че тъй като ми беше предоставен подписан от г-жа Коева, не мога да дам становище относно истинността на подписа, но предвид последващите уведомявания на г-жа Коева от съда и липсата на възражение от нейна страна, пред мен това не е стояло като казус. Независимо от това има налична експертиза, потвърждаваща подписа й върху договора“.

От прокуратурата обаче казват, че подписите са фалшиви:

„Назначените и извършени по делото почеркови експертизи категорично доказват, че подписите не са на продавачите, а евентуално са подписани от един от участниците от ОПГ-то“, заяви Сийка Милева.

Равносметката от началото на разследването до днес - още преди няколко години част от обвиняемите бяха арестувани, а след това освободени срещу парични гаранции. Красен Кръстев се сдоби с обвинение това лято. Той не е задържан, няма и мярка за неотклонение. Междувременно разследващите не изключват възможността кръгът на обвиняемите да се разшири и в него да попаднат длъжностни лица.

„Със сигурност са давани подкупи, за да получат информация от различните държавни институции, отбеляза Сийка Милева.

По информация на bTV, в схемата са участвали полицай, както и служител от ГРАО, благодарение на когото синът на възрастната жена е заличен като наследник. Очаква се да се установи и банковият служител, дал информация за сметката на Любка Коева.

Кой е Красен Кръстев

Красен Кръстев стана известен през 2019 г., когато негови хора потрошиха едно столично заведение в кв. Борово след скарване между съдружници. Тогава бившия премиер Бойко Борисов дори се включи с коментар, а обвиняемите бяха задържани. Днес Кръстев продължава да е на свобода, въпреки оставащите 9 прокурорски преписки за имотни измами.

Ако членовете на организираната престъпна група бъдат признати за виновни, то ги грози затвор от 10 до 15 години, а чак след окончателното решение на съда Атанас евентуално ще може отново да влезе в майчиния си дом.