Световната антидопингова агенция (WADA) спря състезателните права на българския плувец Антъни Иванов за две години заради три пропуснати извънсъстезателни допинг теста в рамките на една година.

Новината съобщи "Спортал", а по-късно бе потвърдена от адвоката на плувеца Георги Градев пред бТВ. 

Правата на Антъни Иванов са спрени от 10 октомври за следващите 2 години, което означава, че ако наказанието не бъде отменено или намалено, той ще пропусне Олимпийските игри Париж 2024. Практически това ще означава и край на кариерата му.

Очаква се Иванов да обжалва санкцията в Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана.

В началото на октомври Антъни Иванов отправи критики към системата за извънсъстезателни допинг тестове в социалните мрежи. По думите му това пречело на тренировъчния процес и на личния живот на спортистите.

Иванов е известен като бунтар в националния тим по плуване. Той остро критикува федерацията през пролетта на миналата година (и в други ситуации), когато трима наши плувци бяха уличени в употреба на ненужен за този спорт анаболен стероид.  

Разследване показа, че добавките, давани в националните отбори, са чисти. Скандалът доведе до разделение в средите на "синия спорт" в България. И до размяна на обиди между състезатели, като по-късно различията бяха изгладени - поне публично.