Левият фаворит за следващ президент на Бразилия Луис Игнасио Лула да Силва определи крайнодесния действащ президент Жаир Болсонаро за "дребен, малък диктатор" и "кралят на фалшивите новини и глупостта" по време на телевизионен дебат преди балотажа на 30 октомври.

Лула да Силва, който почти победи Болсонаро още на първия тур на президентските избори през септември, упрекна опонента си за борбата с COVID-19 и нарастващото обезлесяване на Амазония по време на двучасовия сблъсък.

"Факт е, че вашата небрежност гарантира смъртта на 680 000 души – повече от половината от които можеха да бъдат спасени", обвини той Болсонаро, който обяви коронавируса за "малък грип" и твърдеше, че не е ваксиниран. "Не показахте никакво уважение към Амазония – никакво. Ние ще спечелим тези избори, за да можем да се погрижим за Амазония и да забраним нахлуването в земите на коренното население".

Болсонаро нападна противника си за корупционните скандали, които помрачиха 14-те години, прекарани на власт от неговата Работническа партия (PT), от 2003 до 2016 г.

"Вие сте национален позор", заяви държавният глава.

Болсонаро обвини Лула, че се подчинява на левите автократи, включително лидерите на Никарагуа и Венецуела Даниел Ортега и Николас Мадуро. Но Лула отхвърли тези обвинения, твърдейки, че именно Болсонаро – бивш войник, известен с това, че прославяше диктатори като чилийския генерал Аугусто Пиночет – представлява заплаха за младата бразилска демокрация.

"Опонентът ми всъщност е най-безсрамният лъжец, който съществува", каза Лула. "Аз съм този, който защитава демокрацията и свободата – много повече от този мъничък диктатор... Искам да управлявам тази страна демократично, както съм правил два пъти досег", каза бившият синдикален лидер, който бе президент от 2003 до 2010 г.

Прогресивните бразилци се надяваха Лула да спечели категорична победа над Болсонаро на първия тур на изборите – но популистът, който се възхищава на Доналд Тръмп се представи по-добре от очакваното, осигурявайки 43% от гласовете срещу 48% на Лула. Проучванията прогнозираха Болсонаро да получи не повече от 37%.

Лула все още е фаворит за победа, но по-доброто от очакваното представяне на Болсонаро означава, че изборите вероятно ще са много оспорвани.

През последните дни и двамата кандидати започнаха блиц кампания в трите югоизточни щата, които трябва да решат резултата - Минас Жерайс, Рио де Жанейро и Сао Паулу. Заедно те са дом на близо 64 милиона от 156-те милиона избиратели в Бразилия.

Миналата седмица Лула посети една от най-големите фавели в Рио, Комплесу ду Алемао, в опит да спечели избиратели от работническата класа.

Болсонаро рискува да отблъсне стотици хиляди жители на фавелата по време на дебата в неделя, като предположи, че Лула е посетил общността, за да общува с престъпници.

"Нямаше никаква полиция около вас – само трафиканти на наркотици", каза Болсонаро, предизвиквайки възмущение от местни активисти.

"Болсонаро не обича бедните. Болсонаро не харесва чернокожите. Болсонаро не харесва тези от фавелата", написа в Туитър Рене Силва, медиен активист от Комплесу ду Алемао.