Осем души загинаха, а 61 са ранени при пожар, който избухна в събота в затвора „Евин“ в Техеран. Затворът е известен с това, че там вкарват политически затворници и ги измъчват. Всички арестувани от протестите сега също са в този затвор. Не са ясни причините, поради които е започнал пожарът. Властите твърдят, че е имало безредици и затворниците сами са го подпалили.

Огънят е тръгнал от помещения, в които се складират дрехи. Според иранската държавна агенция пожарът няма нищо общо с „безредиците“ в страната.

Протестите в Иран продължават вече повече от месец. Те бяха провокирани от смъртта на 22-годишната Махса Амини, която загина след побой в ареста, след като я прибраха заради неправилно носене на хиджаб.

ЕС санкционира виновните за смъртта на Махса Амини

Съветът на ЕС добави днес 11 лица и 4 образувания от Иран в санкционния списък заради нарушаване на човешките права.

Сред тях са отговорните за смъртта на Махса Амини. Това са Нравствената полиция и двама от ключовите фигури в нея – Мохамад Ростами и Хаджахмад Мирзаеи.

Санкционирани са също иранските правоохранителни органи и редица техни местни началници. Те са наказани заради смазването на протестите.

В черния списък е вкаран и министърът на информацията и съобщенията Иса Зарепур. Той е виновен за спирането на интернет.

Санкционираните нямат право да влизат в ЕС, а активите им на територията на Съюза са замразени. Европейски граждани нямат право да оказват на наказаните финансова помощ. Забранява се и износът за Иран на технологии, които биха могли да бъдат използвани за вътрешни репресии, както и на оборудване за наблюдение на телекомуникациите.

Мерките са предложени от германската външна министърка Аналена Бербок.

Тя обвини Техеран и че пожарът в затвора е пряко свързан с протестите.

„Иран носи отговорност за всички хора в този затвор, включително и за политическите затворници и за арестуваните заради протестите“, заяви тя.