Бившата руска гимнастичка Алина Кабаева – предполагаема любовница на президента Владимир Путин, съпругата на кремълския „глас“ Дмитрий Песков и касапите от Буча и Мариупол са включени в шестия санкционен пакет на ЕС, който бе огласен днес.

В него фигурират 65 лица и 18 образувания от Русия.

Санкционирани са редица висши руски военни, представители на окупационни администрации на територията на Украйна, както и членове на семействата на олигарси и приближени на Кремъл.

Алина Кабаева е председателка на Съвета на директорите на Националната медийна група (НМГ). Това е холдинг, притежавща големи дялове в почти всички големи руски федерални медии, възпроизвеждащи пропагандата на Кремъл.

Генерал-полковник Михаил Мизинцев е началник на Националния център за управление на отбраната (НЦУО) на Руската федерация. Получил е прякора Касапина от Мариупол и е идентифициран като командващ обсадата на града. Той е заимствал тактики, използвани преди това в обсадата на сирийския град Алепо, за да ръководи бомбардировките на Мариупол от руските сили. При тях са убити хиляди цивилни. Сред най-ужасяващите престъпления е обстрелването на родилния дом и театъра, довело до убийството на стотици деца 

Полковник Азатбек Омурбеков е командир на 64-та отделна мотострелкова бригада на 35-а общовойскова армия на Руската федерация, убивала, изнасилвала и измъчвала цивилни в киевското предградие  Буча. Тези зверства представляват престъпления срещу човечеството и военни престъпления. Прякорът на Омурбеков е Касапина от Буча поради пряката му отговорност за деянията там.

Марина Мордашова е съпруга на санкционирания по-рано олигарх Алексей Мордашов – най-богатия човек в Русия. Той прехвърлил на нейно име чрез офшорки акции от туристическия концерн ТУИ и златодобивното дружество „Нордголд“ на обща стойност 1,5 милиарда евро.

ЕС санкционира Елисавета и Николай Пескови – децата от първия брак на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. В списъка също е и настоящата му съпруга, бившата фигуристка Татяна Навка.

Павел Пригожин е син на Евгений Пригожин, наричан още Готвача на Путин. Бащата е спонсор и неофициален ръководител на частната военна компания „Вагнер“, изпращаща наемници в Украйна, както и в редица страни в Африка.

В черния списък е попаднала дори гражданка на Сърбия и Хърватия. Това е Александра Мелниченко, чийто съпруг е олигархът Андрей Мелниченко. Той притежава най-големия производител на въглища и торове в Русия и след включването му в по-ранен санкционен списък бе заменен на председателския пост от жена си.

Под ударите на ЕС попадна и Андрей Липов. Той оглавява Роскомнадзор - Руската федерална служба за надзор на комуникациите, информационните технологии и средствата за масово осведомяване. В това си качество Липов е отговорен за решенията, довели до цензура и затварянето на независими руски медии. Тези действия създават цензурирано информационно пространство, което насърчава, подпомага и подкрепя руската агресия срещу Украйна.

Наложени са ограничителни мерки срещу няколко пропагандисти и колумнисти от държавната агенция РИА Новости.

Санкционирани са няколко членове на създадения от окупаторите Спасителен комитет за мир и ред в Херсон, както и назначената за временен кмет на Мариупол Галина Данилченко.

Българска следа

Има и българска следа в  новия санкционен списък.

Сред включените в него образувания е 121-и авиоремонтен завод (АРЗ) в Старий Городок, Московска област. През 2018 г. българското Министерство на отбраната покани това предприятие да ремонтира нашите военна самолети Су-25. От завода обаче отказаха офертата и ремонтът бе извършен в Беларус. Днес 121-и АРЗ единствен в Русия едновременно ремонтира и модернизира Су-25 в съответствие с версията Су-25 СМ. Този вид тактически бомбардировачи са използвани от руските въоръжени сили при агресията рещу Украйна.

Санкционирани са също компанията „Сухой“, произвеждаща самолети Су-25, производителя на военни камиони „КамАЗ“ и „Военторг“ – предприятие, предоставящо кетъринг и военни униформи на Министерството на отбраната.