Украйна предостави гражданство на видния руски журналист Александър Невзоров, който избяга от Русия със съпругата си, след като осъди инвазията в Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на висш украински представител.

Русия иска да арестува Невзоров по обвинения, че разпространява фалшива информация за представяната от Москва "специална военна операция" в Украйна. Той и съпругата му избягаха от Русия през март. Антон Герашченко, съветник на украинския министър на вътрешните работи, каза, че властите в Киев са предоставили гражданство на Невзоров и съпругата му Лидия.

Самият Невзоров потвърди, че е получил украинско гражданство в изявление, публикувано в "Телеграм", в което също така заявява, че войната на Русия е престъпление и Украйна е неговата жертва.

"Аз вземам страната на жертвата. И съм адски благодарен на измъчените, отчаяни, окървавени хора в Украйна, които ми позволиха да заема своето място сред тях", каза той.

Русия започна разследване срещу Невзоров, чийто канал в YouTube има над 1,8 милиона абонати, след като той съобщи, че руски сили умишлено са обстрелвали родилен дом в Мариупол. Русия отрича да е извършила обстрела и обвинява Украйна, че е инсценирала провокация. Разследването започна, след като Русия през март прие закон, по силата на който се предвижда затвор до 15 години за умишлено разпространяване на фалшиви новини за въоръжените сили на Русия.

Миналия декември президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа нов закон, опростяващ процедурата по придобиване на украинско гражданство за руснаци, които са преследвани по политически причини в собствената им страна. Засега няма коментар по случая от канцеларията на президента.

БТА