Рано тази сутрин е подпален Културният център „Иван Михайлов” в Битоля.

"Очакваме всички компетентни институции в най-кратки срокове да разкрият извършителите на този вандалски акт", съобщават от центъра в своята официална Фейсбук страница.

Управителите заявиха, че очакват „виновниците да понесат цялата отговорност за случилото се”.

Центърът бе открит през април от премиера Кирил Петков посети Битоля в Република Северна Македония, където участва в официалното откриване на клуба на Културния център „Иван Михайлов”. Визитата бе първото посещение на български министър-председател в Битоля. В събитието участваше и вицепрезидентът Илияна Йотова, припомня БГНЕС.

Изборът на име на клуба предизвика гневни реакции сред македонския политически елит, включително от страна на президента Стево Пендаровски, който заяви, че „да се именува културен обект на лице, което е доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война”, не помага за сближаването между София и Скопие.

Откриването на клубове на българската общност е абсолютно безспорно в Република Македония. Българската общност има тази възможност, свобода и насърчаване да организира и проявява своите културни и идентични атрибути под каквато и да е форма, но не по начин, който да провокира или смущава други граждани”, каза тогава външният министър на РСМ Буяр Османи.

„Разбира се, едно от предположенията ни беше, че посещението именно на център, който носи спорно име тук, може да има скрити мотиви, а това е, че спорът е спор за правата на човека и че българската общност не се ползва от правата си тук, и че не отговаряме на критериите от Копенхаген“, каза Османи.

Министър Генчовска ще посети центъра, ще се срещне и с Буяр Османи

Междувременно стана ясно и че министърът на външните работи Теодора Генчовска е на посещение в подпаления културен център в Битоля и ще проведе разговор с представителите на сдружението. Това съобщиха от МВнР във връзка с инцидента.

"Става въпрос за вандалски акт и неприятен инцидент", каза за БТА министър Генчовска.

Тя уточни, че се е видяла с директора на полицията в Битоля и му е благодарила за бързата реакция. На място е имало дежурен прокурор и криминалисти, а от полицията са поели ангажимент случаят да бъде разрешен в най-кратки срокове. 

От видеокамерите става ясно, че деянието е извършено хладнокръвно и по светло (сигналът е подаден в 5 часа сутринта местно време). Изгорена е вратата на Културния център „Иван Михайлов” и полицията се е ангажирала да охранява сградата, докато тя бъде възстановена. Хубаво е, че огънат не е влязъл в сградата, няма по-големи щети и не е имало хора, иначе инцидентът би бил още по-сериозен. Очакваме компетентните власти да си свършат работата, каза за БТА министър Генчовска.  

На 4 и 5 юни министър Генчовска ще бъде на работно посещение в Република Северна Македония по покана на своя колега Буяр Османи. Посещението е с цел продължаване на диалога между министерствата на двете страни относно отворените двустранни въпроси, свързани с изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Във фокуса на разговорите ще бъдат и въпросите, свързани с евроинтеграцията на Република Северна Македония. 

В късния следобяд на същия ден, реакция дойде и от премиера Кирил Петков, който написа в своя фейсбук профил:

"Осъждам остро палежа на културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля, представляващ опит за провокация и дестабилизиране на отношенията ни с нашите съседи. Българският външен министър пътува към Битоля, за да се запознае на място с щетите. Българското правителство ще продължи да работи за защитата на правата на българската общност в Северна Македония и да подпомага дейността й. Благодаря на премиера Ковачевски за бързата реакция и очаквам от компетентните служби на Република Северна Македония да издирят и накажат извършителите на този вандалски акт. Бъдещето на региона не трябва да става заложник на опитите за дестабилизация от злонамерени маргинални групи."

 

Отново по това време стана ясно и че София е връчила протестна нота на управляващия временно посолството на РСМ у нас.