Президентът Ердоган обяви, че сменя името на Турция и тя вече ще се казва Тюркие.

Какво ни подсказва това? Разни анализатори се втурнаха да предупреждават, че новото име било знак за неоосманизъм, за повдигане на исторически претенции, за личностни разстройства на президента и т.н. А според мен Ердоган просто гледа футбол по българската телевизия. Чували сте и вие вероятно, че „Германиее води на Япониеее“ или „Испание става първа в групата на петлите и трикольорите“, а „Хърватие смачка Сърбие и отива срещу Сборная“. Та там сигурно е чул и Турциее или Тюркиее.

По принцип футболните коментатори много мразят повторенията. Значи, ако някой някога обяви диктатура на синонимите, то това ще са футболните коментатори в България. Те не произнасят едно име два пъти, това за тях е закон. Затова и мачове по българска телевизия аз обикновено следя с един речник. „Припкащите коне“ изритаха „Черешите“ и другата неделя ще се разходят по „Булеварда“. А може и „Булеварда“ да се  разходи по тях“. Това не е Орсън Уелс, това е коментар за мача „Боутън Уондърърс“ срещу „Борнемут“ и предстоящата след това игра срещу „Брадфорд Паркс авеню“. 

Но това вече е високото ниво коментари, повечето зрители горе-долу се ориентираме и без речник, когато „Бандата на Олсен“ (Дания) погне Червените лъвове (Македония) или Драконите (Уелс) прегазят Мореплавателите (Португалия). Пардон, Дание, Македоние и Португалие.

Та аз залагам, че Ердоган от там се е вдъхновил за новото име на страната си и предлагам да последваме светлия му пример. Стига с това България. България е най-бедната в Европа, България е най-корумпираната, България е Троянският кон на Русия и така нататък. Не ви ли писна от подобни клишета? Най-лесният начин да се измъкнем от тях е да се преименуваме и ние. Може като Ердоган да изберем нещо велико и историческо. Като Велика България. Или да заемем прякора от футболните коментатори и да се кръстим Лъвовете. Или Българи-юнаци? Българи-юнаци са най-корумпираните лъвове в Европа – как звучи? Доста правдиво, нали? Значи трябва да намерим друго име, което хич да не върви с досегашния лош имидж. Например защо не Швейцария? Винаги сме мечтали да бъдем Швейцария на Балканите и ето как това може да стане буквално от днес за утре. Кръщаваме се Швейцария и нека после някой разправя, че Швейцария е най-бедната държава в Европа и че швейцарските пенсионери си броят стотинките за хляб. Ще станем едни швейцарци, ще ядем по цял ден кашкавал и шоколад, ще си гледаме скъпите часовници и ще чуваме как всяка минута тихо отмерва поредния милион в тайните ни сметки в швейцарските банки. Като казах банки – ако се прекръстим на Швейцария, мафията ни също ще е доволна.

Едно е да думнеш КТБ, друго е да обереш Credit Suisse. Туристическият бизнес също ще понесе липсата на море, което да застроява, защото пък я какви Алпи ще им се изпъчат под ножа... Сечи, режи, сечи, режи, строй хотели, дери туристи... А и русофилите ще си отдъхнат, щото така с един удар ще ни извадят хем от ЕС, хем от НАТО. Господин Копейкин ще стане мистър Франко и вече няма да се бие в парламента, защото в Швейцария освен друго, всеки трети пълнолетен притежава оръжие. Това означава, че депутатите ще могат директно да се отстрелват, вместо да веселят поканените на гости в парламента деца от Петрич с дърпане на вратовръзки. Децата от Петрич теоретично също биха могли да са въоръжени, ако татковците им не заключват пушките в сейфа. Което пък автоматично ще дисциплинира пленарните заседания, всички ще се държат възпитано и няма да си ровят в телефоните, ако тийнейджъри от македонския край ги държат под мушката на снайперите си. Като не си гледат в телефоните, не се карат, а най-простите от тях се избият в кулоарите, депутатите току виж вземат да вършат бързо и ефективно работата си. Съдебната реформа ще мине бързо, пречките пред бизнеса ще паднат, хората ще развъртят едни фирми, едни пари, сметките им в швейцарските банки ще набъбват, пенсионерите няма да карат вече само на хляб, а ще минат на шоколад и ченетата им ще са целите от злато, най-сетне ще се разделим на кантони и всеки ще си говори на неговия диалект, без да се притеснява, ще каним бежанци само за националния отбор по футбол и ще поддържаме лелеяните добри отношения с Русия, Европа и САЩ, като им пазим черните пари за бели дни в нашите швейцарски сметки.

Ето така, само с една смяна на името, България наистина ще стане Швейцария.