Населението на Русия върви към исторически спад заради войната, емиграцията и ниската раждаемост. Нахлуването в Украйна заличава всички досегашни усилия на президента Владимир Путин да овладее демографската криза, пише днес Блумбърг.

Американската агенция обръща внимание върху мобилизацията на 300 000 души, бягството на много повече руснаци в чужбина и жертвите на бойното поле, които се измерват с десетки хиляди според различните оценки.

Демографската криза в Русия започва през 90-те години на миналия век в период на икономически трудности след разпада на бившия Съветски съюз. Последвалото намаляване на раждаемостта, съчетано с последиците от войната, представлява "перфектна буря", казва независимият руски демограф Алексей Ракша, цитиран от Блумбърг.

Русия няма да постигне целта си да спре демографския спад тази година и населението ѝ да почне да расте през 2030 г. според руски поверителен доклад, който прогнозира то да намалее с 416 700 души в края на това десетилетие, отбелязва агенцията. Страната може да достигне най-ниския си брой на раждания в съвременната история, т.е. с 1,2 милиона по-малко от миналата година, ако войната продължи и през следващите месеци, казва пред Блумбърг Игор Ефремов, изследовател и специалист по демография в московския институт "Гайдар". Починалите в Русия са средно около 2 милиона души в годината, но заради коронавирусната пандемия те са се увеличили на 2,5 милиона.

"Главният удар по раждаемостта ще бъде непряк, защото, като резултат (от войната - б.р.) хоризонтът на планиране на повечето семейства ще бъде напълно разрушен", казва Ефремов, добавяйки, че "въздействието ще бъде толкова по-силно, колкото по-дълго продължава мобилизацията".

Руската икономика изпитва недостиг на млада работна ръка и е изправена пред опасност от стагнация, ако не и нещо по-лошо след войната. Блумбърг прогнозира, че тя ще расте с 0,5% годишно, което е с 2 процентни пункта по-малко от предвоенните нива. Демографските процеси причиняват една четвърт от намалението, посочва агенцията.

Анексираните украински територии имат същите демографски проблеми и само ще влошат цялостната демографска картина на Русия, отбелязва тя.

Населението на Руската федерация намалява от 2018 г. и достигна 145,1 милиона души на 1 август 2021 г., т.е. 475 500 души по-малко, отколкото в началото на годината и сравнено със 148,3 милиона души при разпадането на Съветския съюз през август 1991 г.

Продължаването на войната и мобилизацията до края на идната пролет би било "катастрофално", прогнозира Ефремов. То вероятно ще свали ражданията до само 1 милион през 12-те месеца до средата на 2024 г. Раждаемостта може да падне до 1,2 деца на жена, равнище, което Русия е имала само през 1999 и 2000 година. За да се поддържа населението стабилно при липса на миграция, е нужна раждаемост от 2,1 деца на жена. Путин беше вложил много държавни средства, за да предостави финансови облекчения за младите майки и да намали ипотечните задължения на младите семейства.