Френският президент Еманюел Макрон поздрави Карим Бензема за спечелването на "Златната топка", която се връчва на най-добрия футболист на годината в анкетата на списание “Франс футбол”.

"24 години след като наградата беше присъдена на Зинедин Зидан, Карим Бензема носи на Франция още една "Златна топка". Моите поздравления", написа Макрон в Туитър.

Карим: Това беше моята детска мечта

"Тази награда ме кара да се чувствам наистина много горд. Това беше моята детска мечта и цялата работа, която върших дотук, беше посветена на нея. Никога не съм се предавал", бяха пърите думи на Бензема, който спечели Шампионската лига, титлата на Испания и Суперкупата на Европа с “белите”.

Най-престижното индивидуално отличие във футбола ще му донесе бонус от 2 милиона евро, записани в договора с “Реал”.

"Винаги съм мислил, че всичко е възможно. И дори когато не бях в отбора на Франция, не спирах да работя здраво. Наистина се гордея с пътуването си от първия ден във футбола до днешния момент. Имахме трудни моменти в семейството ми, за да стигна дотук. Но съм щастлив от работата, която съм свършил и ще продължа да се боря”, продължи той.

Той обясни, че идолите му във футбола са Зинедин Зидан и бразилския Роналдо:

"Ако трябва да се върне в младежките си години, мога да кажа имах два модела за подражение - Зизу и Феномена. Но трудните моменти те укрепват не само психически, а и ти дават много мъдрост за следващи препятствия. Не бих казал, че желанието за реванш ме е водило напред. По-скоро смелост и амбиция са важните неща. Проблемите в миналото не ми носят угризения, макар да ги пазя и да ги нося в себе си. Това, което се случи, се случи, но най-важното е днес.”

"Зидан непрекъснато ми повтаряше да запазя радостта от футбола, че един ден мога да спечеля този трофей. Наистина се гордея с кариерата си", подчерта 34-годишният реализатор. "Зизу е голям брат, той беше мой треньор, това направи нещо с мене, за да получа трофея. Трофей от ръцете на най-добрия френски играч на всички времена за мен", завърши Бензема пред репортери.

Стоичков не пропусна да поздрави французина

Единственият българин носител на "Златната топка" - Христо Стоичков, поздрави Бензема за отличието. Той го направи, независимо от "топлите" чувства, които изпитва към "Реал" (Мадрид).

"Добре дошъл в клуб "Златна топка", Карим Бензема!", написа Стоичков във Фейсбук.