Участък от поне 50 метра от пробития балтийски газопровод "Северен поток 1" липсва. Това става ясно от първите разпространени снимки на щетите, съобщи днес шведският в. "Експресен", предаде Ройтерс.

Шведската полиция и прокуратура подозират, че течовете, които се появиха по "Северен поток 1" и "Северен поток 2" на 26 септември, са били причинени от умишлени подводни взривове, и разследват случая като акт на саботаж в голям мащаб.

Видеоматериал на "Експресен", заснет с подводен дрон, управляван дистанционно, показва нагънат метал и зеещ тръбопровод в мътните води на Балтийско море.

Части от тръбопровода изглеждат с прави, остри ръбове, докато други са деформирани, показват кадрите, заснети на дълбочина от около 80 метра.

Видеото датира от вчера, уточни "Експресен". Ройтерс прави уговорката, че не е в състояние да удостовери дали публикуваното от вестника видео е от "Северен поток 1".

Шведските служби за сигурност казаха този месец, че са иззели материал от мястото, след като приключили разследването си. 

Шведският военноморски флот и полиция отказаха коментар. 

Полицията в Копенхаген, която разследва отделни пробойни в двата тръбопровода, обяви днес, че дупките, установени в датската част на Балтийско море, изглежда са били причинени от "мощни експлозии".

БТА