Рафаел Надал спечели 22-а титла от Големия шлем и 14-а в Откритото първенство на Франция.

Във финала 36-годишният Рафа се наложи с 6:3, 6:3, 6:0 над норвежеца Каспер Рууд, а срещата продължи 2 часа и 20 минути.

Повече мейджър титли от Матодора имат единствено Серина Уилямс - 23 и Маргарет Корт - 24. Освен това Надал вече е 14:0 във финали на "Ролан Гарос", а с победата си днес стана и най-възрастният шампион на сингъл при мъжете в Париж.

Испанецът дръпна с две титли пред Новак Джокович и Роджър Федерер, които имат по 20 в Шлема.

Във финала на пълния "Филип Шатрие" в Париж поставеният под номер 5 в схемата Надал не показа милост към 23-годишния Рууд, който участва в първия си финал на мейджър. Рууд идолизира Матадора, двамата са приятели. Скандинавецът минава за "вътрешен", що се отнася до академията на величието - тренирал е там многократно.

В първите четири гейма на мача двамата тенисисти си размениха три пробива, като два от тях бяха за Надал, който поведе с 3:1 гейма. Испанецът задържа предимството си и взе първия сет с 6:3 за малко над 50 минути.

Майкъл Дъглас бе на трибуните.

Интрига се появи в началото на втория сет, в който Рууд успя да пробие и да поведе с 3:1. Веднага след това обаче Надал върна пробива, намали на 2:3 и изглежда тук някъде норвежецът бе прекършен. 

До края на срещата Надал не даде нито един гейм на съперника си и така за пръв път в славната си кариера започва годината с титли от първите два турнира в Големия шлем. 

Рафаел Надал призна, че е изпитал трудности по време на Откритото първенство по тенис на Франция. Испанецът победи в три сета Каспер Рууд на финала на "Ролан Гарос" и триумфира с общо 22-ра титла от турнирите от Големия шлем. 

"Ако не вярвах, нямаше да бъда тук. Голяма изненада е, започна Рафа. - Подготовката не беше идеална. Бях далеч от кортовете, не участвах месец и половина. Това, което направихме, е невероятно. Не искам да казвам колко инжекции ми бяха сложени по време на турнира.

Може би последните четири години сме заедно с Каспер Рууд, трябва да продължава да се бори. Прогресът му е ясен. На великолепно ниво е. Винаги има малко от всичко в един финал. Във втория сет беше важно да върна веднага пробива."

По-рано днес тръгна слух, че Надал поискал специална пресконференция от организаторите, за да сложи край на кариерата си още днес или поне да обяви, че това е бил последният му "Ролан Гарос". Това не се потвърди.

Но той каза, че не знае дали отново ще играе на клея в Париж.

"Ако не беше подкрепата на моите близки, отдавна щях да съм се отказал. Тук мястото е изключително и специално, винаги съм си като у дома си. Изключително трудно е да опиша това, което сега напира вътре в мен. Не съм вярвал, че един ден ще достигна до този момент. Това е нещо повече от специално. Беше едно наистина невероятно изживяване. Не знам какво ще се случи, но обещавам, че ще продължа да се боря и да правя това, което ме кара да бъда щастлив", допълни Надал.

Каспер Рууд все пак се наслади на момента

"Това е нещо непознато за мен. Най-важното е да поздравя най-искрено Рафа. Огромна чест е да участвам в този финал и да бъда негов съперник. Пътят беше наистина дълъг. Надявам се, че с моя екип ни чакат още много финали от Големия шлем", заяви на корта 23-годишният Каспер Рууд.