Шампионката по скално катерене Елназ Рекаби е изчезнала безследно от азиатския шампионат по катерене, който се провежда в Южна Корея. Това съобщиха световни медии, които отразяват игрите в Азия. Рекаби е свалила хиджаба си по време на състезанието в знак на протест срещу режима в Техеран.

С това 33-годишната спортистка е нарушила иранските закони. Тя се е връщала в родината си, когато близките й са говорили за последно с нея. След това е изчезнала безследно. Арестуван е и брат й.

Някои журналисти твърдят, че още на границата са й отнети телефона и паспорта и тя е отведена в затвора за политически арестанти „Евин“ в Техеран. Иранското посолство в Сеул отрече това. Според тях Рекаби ще се върне в Техеран с отбора си, както е планирано.

Малко след съобщенията в медиите се появи съобщение в Инстаграма на Рекаби. В него тя се извинява, че се е катерила без забрадка, твърди, че не го е направила нарочно, а че са обявили старта й изненадващо и извън уречения час.

Според кореспондентката на германската телевизия АRD Катарина Вилингер, състезателката е била принудена на сила да напише извинението и е била арестувана преди това. Тя твърди и че братът на Рекаби е бил задържан в Техеран.