Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е посетил два града, намиращи се близо до фронтовата линия в сблъсъците с руската армия, след като се срещна с войски в Запорожка област, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

"След това отидох на изток с началника на канцеларията ми. Бяхме в Лисичанск и Соледар", заяви украинският президент във вечерния си видеозапис. "Горд съм с всички, с които се срещнах, с всички, с които се ръкувах, с всички, с които контактувах и изразих своята подкрепа"

Лисичанск е част от Луганска област, а Соледар - от Донецка област. Заедно двете области са известни като Донбас, фокусът на руското настъпление в Източна Украйна, припомня Ройтерс.

Посещението на Зеленски е демонстрация, че Украйна държи под контрол пътищата до районите с активни бойни действия в момента.

По-рано днес Киев заяви, че неговите сили са си върнали половината от ключовия град Северодонецк, припомня Франс прес.

През нощта стана ясно, че Великобритания ще осигури далекобойни ракети на Киев, обяви министъра на отбраната на Нейно Величество Бен Уолъс. Става дума за установките M270, за които украинците настояват от седмици.