Огромната част от евродепутатите, които участваха в извънредния дебат за Русия на пленарната сесия в Страсбург, поискаха тя да бъде призната не само за спонсор на тероризма, но и за терористична държава.

Някои от тях дори настояха всички руски дипломати да бъдат изгонени от Европа. Други пък призоваха в тази категория да влезе и Иран, който е съюзник на Русия.

Полякът Анджей Халицки от Европейската народна партия (ЕНП) призова националните парламенти и страните членки да действат в тази насока.

“Надявам се Европейският парламент да говори в един глас, независимо от партийната ни принадлежност, и да принуди Съвета на ЕС и Комисията да действат”, допълни той и даде за пример убийствата на цивилни в Украйна, масовите гробове, отвличанията, бомбардирането на болниците.

Градове като Мариупол, Волноваха и Попасна са напълно унищожени, в някои като Буча са открити масови гробове, припомни литовецът Пятрас Аущрявичюс от либералната група „Обнови Европа” (ОЕ).

„Точно в този момент Русия осъществява масирани ракетни удари по цивилни в Украйна и нейната критична инфраструктура. Достатъчно е само да си припомним ударите по железопътната гара в Краматорск и театъра в Мариупол при ясни индикации, че там има деца”, каза той.

Терминът “спонсор на тероризма" съществува в американското, но не и в европейското законодателство, контрира от своя страна ирландската евродепутатка Клеар Дейли от радикалната левица.

И продължи:

“Ако искате да назоваваме страни спонсори на тероризма, да го направим. Европейското спонсорство на израелския тероризъм в Палестина, западното спонсорство на саудитския терор в Йемен, продуктът “Даеш“ („Ислямска държава“ – б.р.) на френско-американско-британско-турското спонсорство в Сирия и Ирак. Десетилетия наред продължава подкрепяният от САЩ тероризъм срещу кубинската революция. Контрите в Никарагуа. Спомнете си Виетнам, Лаос, Камбоджа - ужас след ужас, терор след терор.”

Дейли е добре известна в България, където дойде през лятото на 2020 г., за да подкрепи протестите срещу правителството на Бойко Борисов.

“Току-що чухме думите на Путин”, заяви то адрес на ирландката литовката Раса Юкниявичиене от ЕНП.

“Медиите никога не биха поканили говорител на "Ал Кайда" след 11 септември. Затова не разбирам какво правят почти всеки ден говорителите на руските посолства по нашите телевизии", каза французойката Натали Лоазо от ОЕ.

Европейският парламент ще гласува резолюция след месец в Страсбург, на сесията от 17 до 21 ноември.