Шефът на “Роскосмос” заплаши българите, румънците и черногорците с новата руска междуконтинентална балистична ракета “Сармат”, защото властите на трите държави, членки на НАТО, отказаха да пропуснат самолета на руския външен министър Сергей Лавров да премине през въздушните им пространства.

“Ето с какво е добър “Сармат”. Той няма да иска никакво разрешение за полет от страхливите българи, от злопаметните румънци и предалите нашата обща история черногорци. Както и шведите”, написа във Фейсбук Дмитрий Рогозин, известен с шовинистичните си възгледи и войнствени изказвания.

Лавров се видя принуден да отмени планирано за днес и утре посещение в Сърбия, една от малкото страни в Европа, която продължава да поддържа активни отношения с Русия след нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари т.г., предаде Ройтерс. Белград, традиционен руски съюзник на Балканите, отказа да вземе страна в конфликта и да се присъедини към международните санкции срещу Русия.

На пресконференция в Москва днес руският първи дипломат определи мярката спрямо него като "безпрецедентна" и "скандална". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред журналисти, че подобни действия създават проблеми с разработването на график за дипломатически срещи на високо ниво, но няма да попречат на Москва да поддържа контакти с приятелски държави.

България, Румъния, Черна гора и Северна Македония, всички членки на НАТО, отказаха да пропуснат самолета на Лавров съгласно наложените международни санкции на Русия заради войната ѝ срещу Украйна. Швеция е предизвикала Рогозиновия гняв най-вероятно със заявлението си за членство в НАТО, което подаде заедно с Финландия. Двете северни страни изоставиха дългогодишна политика на военен неутралитет след руското нахлуване в Украйна, защото се почувстваха застрашени.

"Решението е в съответствие със санкционните режими на Европейския съюз срещу Русия и по-конкретно член 4д, параграф 1 от Решение 2014/512/ОВППС на Съвета от 31 юли 2014 г. В допълнение, считано от 25 февруари 2022г., под номер 670 Сергей Викторович Лавров е включен в списъка с физически и юридически лица, обект на ограничителни мерки на ЕС, съгласно Регламент 269/2014 г.", съобщи днес българското Министерство на външните работи.

Помолен да коментира изявлението на Рогозин, говорител на Европейската комисия беше лаконичен пред кореспондента на Клуб Z в Брюксел:

„Не коментираме глупости в Туитър". 

За отказа на въздушен коридор за Лавров съобщи снощи сръбският вестник “Вечерне новости”, цитира го руската държавна агенция ТАСС, а по-късно говорителката на руското министерство Мария Захарова потвърди информацията.

Рогозин е известен ястреб. През май той се закани, че Русия ще унищожи страните от НАТО за половин час при ядрена война.

Москва иска "съвместна със Сърбия твърда реакция" на отказа

Колективният отказ на България, Черна гора и Северна Македония да пропуснат самолета на руския външен министър Сергей Лавров е насочен срещу две суверенни европейски държави, необходима е съвместна със Сърбия твърда реакция. Това мнение изрази днес Константин Косачов, зам.-председател на Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент, предаде ТАСС.

"Днешният демарш естествено не опира до самолета. Той е насочен срещу Русия като държава и срещу Сърбия като държава. Реакцията, надявам се, ще е съвместна и крайно твърда, във формат не само на дипломатически протести, но и на конкретни, практически ответни действия. Да не вземе да им стане навик", написа сенаторът в Телеграм. 

Той не се съмнява, че колективният отказ на трите страни да пропуснат самолета на Лавров за Сърбия не е тяхно решение, отбелязва ТАСС , цитирана от БТА..

"С влизането си в НАТО всичките три страни изгубиха суверенитета си сериозно и за дълго, а Евросъюзът за тях, било за членките, било за кандидатките, е само прикритие на това позорно обстоятелство. Става дума за натовски демарш и без САЩ той не би бил възможен. С пряката си намеса в двустранните работи на две суверенни европейски страни, нечленуващи в алианса - Русия и Сърбия, НАТО се опитва да заграби и да си подчини останалата част от Европа. Следва глобализация на алианса към останалия свят, където Китай е стратегическа цел номер две след Русия", отбелязва московският парламентарист.

Косачов нарича липсата на собствен суверенитет у обединена Европа основен проблем в продължаващото разцепление на онази Европа, която би могла да стане единна и неделима.

"Към погребалната бригада в лицето на Великобритания, Полша, трите балтийски страни и Чехия сега се присъединиха България, Черна гора и Северна Македония. Гробари на истинската европейска мечта", пише руският политик.