Ще бъдем конструктивна, предвидима опозиция.

Това заяви Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната", в словото си при откриването на новия парламент.

Ще бъде конструктивен партньор, ще подкрепим всяко решение, което вярваме, че ще ни приближи към тази заветна мечта, яростно ще критикуваме всеки опит за злоупотреби.

Специален акцент в речта на Петков имаше върху войната в Украйна.

"Призоваваме Русия да прекрати окупацията на Украйна, за да се възстанови мира в Европа", каза той.

"Заплахата от войната в Украйна не трябва да притъпява нуждата от реформи в България", обърна се той към "всички евроатлантици в залата".

Кирил Петков направи и малка мислена разходка по централните улици и забележителности в София като изброи имената им - "Граф Игнатиев", "Дондуков" "Московска", храм-паметник "Св. Александър Невски", бул. Цар Освободител, Паметник на съветската армия...

"За всички патриоти - колко паметници на български царе видяха. Забелязвате ли паметник на цар Борис Първи или на цар Симеон. Време е да спрем с псевднонационализма, който се шири в България, а прокарва чужди интереси. Време е да бъдем конструктивни. Да се гордеем с нашите деди, които са направили и запазили България независима, сами и без помощ от Големия брат и въпреки Великите сили. Трябва да направим така, че нашите деца да се гордеят с предците ни", каза още той.

Съединението прави силата, но обединение е възможно само с хора, които са готови да платят и лична цена, посочи лидерът на ПП.

"Ние вярваме, че съединението прави силата, но обединение е възможно само с хора, които с действията си в миналото и намеренията си в настоящето показват, че са готови да платят личната цена за това нашата обща българска мечта да не остане само мечта, а да се превърне в реалност, посочи съпредседателят на ПП.  Вместо безпринципна диалогичност, ние избираме да сме коректив с реални действия и решения. Време е да поставим точка на безкрайния политически преход. Време е разговорът да се превърне не само за политика, а за спазени обещания. Време е обединението на българските граждани да се случи, но на база принципни решения, а не на база на задкулисни уговорки и частни интереси", каза той.

"Продължаваме промяната" ще възстанови работата си оттам, откъдето бе спряна, увери Петков, който изброи отново приоритетите на политическата си сила.

Като едни от най-важни точки за ПП Петков отчете - сферата на подпомагане на конкурентоспособността на българския бизнес, нито един данък да не бъде повишен, както и бюджетният дефицит да е ограничен до 3%. "Ще настояваме на таван на цените на тока от 250 лв. на мегаватчас. Ще работим и за таван на цената на газа.".

В сферата на социалната политика ПП ще предложи увеличение на пенсиите с 20%, за да може доходите на възрастните хора да продължават да изпреварват инфлацията. Ще подкрепят и минималната работна заплата да достигне 50% от средната работна заплата – или 860 лв.

"В сферата на борбата с корупцията още днес ще внесем отново законопроекта за антикорупционната комисия с разследващи функции. Ще работим, за да ускорим внасянето на законопроекта за разследване на главния прокурор от независим съдия", каза Кирил Петков.

В сферата на външната политика ПП ще продължи работата за влизане на България в Шенген, както и стъпките за влизането ни в еврозоната от 2024 г.

Последователни сме и няма да предадем доверието на тези половин милион българи, които гласуваха да продължим промяната, завърши Петков.