Идеята да се търси някакъв вариант, при който съдия разследва главния прокурор, както и "всички подобни модели" са противоконституционни.

Това е така, защото "прокуратурата е единственият орган в България, който по силата на чл.127, точка 3 от Конституцията привлича към отговорност лицата, които са извършили престъпления и поддържа обвинението по наказателни дела от общ характер".

Това заявява в интервю пред правния сайт Lex.bg Красимира Филипова - един от заместник-главните прокурори (общо те са петима, б.р.).

Тя припомня и въпросите дали това не може да бъде главният съдебен инспектор или шефът на НСлС (който също е зам.-главен прокурор и в момента се казва Борислав Сарафов, б.р.), които срещнали неодобрение от Венецианската комисия.

Според Филипова "никога не са имали съмнение" по въпроса, че всеки редови прокурор може да разследва главния, както се произнесе неотдавна и КС.

"В прокуратурата ежегодно постъпват множество сигнали срещу главния прокурор, по които прокурорите съобразно компетентността си работят и се произнасят по същество, както и по всички останали преписки. Стандартът е един и същ, независимо от служебното положение на лицето, срещу което е насочен сигналът", казва заместничката.

Тя напомня и печалния опит на ГЕРБ уж да въведе някакъв вид "надглавен" прокурор, който да разследва главния, която идея почти всички в правните среди, а накрая и КС отхвърли.

Филипова казва още пред правния сайт, че какъвто и да е механизъм за разследване на главния прокурор е невъзможен без съответни изменения в Конституцията.

"Няма как по друг начин да бъдат „предоставени“ прокурорски функции на лица, които не са прокурори. Твърдения в противоположния смисъл не почиват на никаква правна основа и са „чиста проба“ политическа спекулация."

Именно поради това прокуратурата многократно се противопоставяла на включването на механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор като мярка в Плана за възстановяване и развитие на България (което в крайна сметка управляващите обаче направиха, б.р.).

И коментира предложения от правосъдната министърка Надежда Йорданова механизъм за разследване на главния - чрез назначаване от ВСС на съдия, избран на случаен принцип, на длъжност прокурор във Върховна касационна прокуратура, докато се провежда въпросното разследване:

"Очевидно е, че идеята, представена от министъра на правосъдието... е изначално несъвместима с действащата Конституция. Никой български съдия не притежава прокурорски функции и не би могъл да се снабди с „извънредни“ такива без съществени промени в Конституцията. Поради това е безпредметно да обсъждам детайлите относно изискванията, избора и гаранциите за тези съдии, които ще придобиват качествата на прокурори."

А на въпроса на "Лекс" - щом като този съдия ще става прокурор за известно време (т.е. прокурор ще разследва главния прокурор), не се ли преодолява така конституционният проблем, тя казва:

"Дори и да се абстрахираме от невъзможността за реализиране на тази идея на законово ниво, без промени в Конституцията, е необходимо да помислим за ефективността ѝ от друга гледна точка. Според предвиденото в Плана за възстановяване и развитие Висшият съдебен съвет ще инициира процедурата по избор на съдия „след сезиране от всяко лице или орган“ за наличие на данни за извършено престъпление от главния прокурор или неговите заместници.

Това означава за всяка жалба да се избира различен съдия, който да проверява твърденията, и то задълбочено, за да достигне до съответен извод в зависимост от установените факти. Не е ясно самият избран съдия ли ще извършва лично проверките или ще ги възлага, и на кого, както и как ще се процедира в случаите на последователни отводи или самоотводи, и кой ще се произнася по тях.

Ангажирането на редица съдии с подобна неприсъща дейност, предвид броя на постъпващите сигнали и очакваното им увеличаване при приемането на подобен механизъм, противоречи на статута им."

... Абсурдна е и идеята разследването да се извършва от органите на изпълнителната власт под надзора на излъчения от ВСС разследващ магистрат. Що за разследващ ще бъде този магистрат, ако друг ще извършва самото разследване? Абсолютно несъвместимо с основни конституционни принципи и с процесуалното ни законодателство е действия по разследването срещу главния прокурор да се извършват от органи на изпълнителната власт, независимо под какъв надзор."

Филипова коментира и упоритите опити на другите две власит да закрият спецправосъдието (а, какот и Клуб Z писа, новият отбранителен вал на поддръжниците му е да искат още 6 месеца буферен период, б.р.).

"... Когато целите се преследват на всяка цена, безкомпромисно и в разрез с правата на гражданите, тогава интересите на отделни лица би следвало да отстъпят пред по-висшите интереси на обществото като цяло...

... Прави впечатление, че се прилага силно изразен избирателен подход, като редица важни проблеми се игнорират за сметка на други, които получават почти мигновено развитие."