Испания е готова да направи качествен скок във военната си подкрепа за Украйна срещу руската инвазия според източници от правителството, цитирани днес от в. “Ел Паис”. 

Ако досега доставяше на Киев автомобили, боеприпаси, средства за индивидуална защита и леки оръжия, сега кабинетът на социалиста Педро Санчес подготвя доставката на тежко въоръжение - зенитни ракети и танкове “Леопард”, както и основно обучение на украинските военни да си служат с тях.

Министерството на отбраната вече е финализирало доставката в Украйна на батарея зенитни ракети Shorad Aspide, които испанската армия е заменила с друга по-модерна система, пише вестникът. 

Испанското правителство също е готово да достави на Украйна танкове от модификацията Leopard A4, които от десетилетие са консервирани като военновременен резерв в логистичната база на испанската армия в Сарагоса. 

Тези танкове са част от партида от 108 употребявани единици, които Германия е продала на Испания през 1995 г. като прелюдия към договор за производство на “Леопард” в Испания. Испанското министерство на отбраната е смятало да ги преобразува в инженерни машини, но поради недостиг на средства е предпочело да ги консервира и прибере на склад, като временно отстрани от тях части и консумативи с ограничена трайност - акумулатори, масла. 

Източници от испанската отбрана, цитирани от “Ел Паис”, са изчислили, че 40 такива танка могат да бъдат рехабилитирани и доставени на украинската армия. Освен това Испания е предложила на Украйна да обучи военните ѝ да боравят с тези танкове. Според източници на вестника първоначалното обучение ще се провежда в Латвия, където испанската армия е разположила контингент от 500 войници с шест танка “Леопард 2E” в рамките на операция на НАТО за разширено присъствие по източния фланг на алианса. 

Във втората си фаза обучението на украинските танкисти вече ще се извършва на испанска територия, са допълнили същите източници на “Ел Паис”. 

Програмата ще позволи да се ускорят плановете за подготовка на украинската армия, за оборудвана с модерни танкове, които да съперничат на съвременния руски Т-90. Засега такъв център на обучение има само в Германия.

Европейското интернет издание на “Политико” днес отбелязва, че въпреки че Испания произвежда с германски лиценз танкове “Леопард”, правителството ѝ ще трябва да поиска от Берлин разрешение за реекспорт, защото машините, които е набелязало като военна помощ, са внесени от Германия.

Това може да постави под натиск германското правителство, което досега се въздържа да изпраща такива танкове на Украйна, като е помолило Гърция и Полша да ѝ пратят оборудване от съветските времена вместо модерни германски танкове. 

Германското канцлерство, външно и отбранително министерство не са коментирали веднага темата.

Испанската министърка на отбраната Маргарита Роблес обаче не се ангажира с конкретна позиция по повод на публикацията в "Ел Паис" по време на  телевизионно интервю, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Пред телевизия "Телесинко" Роблес определи доставките на оръжие за Украйна като "изключително деликатен въпрос", който изисква "най-голяма дискретност". Тя отбеляза, че Русия многократно е отправяла заплахи към страните, доставящи оръжие на Украйна.

Роблес заяви и че Испания ще действа "в рамките на своите възможности и в координация със своите партньори", като направи всичко възможно, за да подкрепи "героичната смелост" на украинците.