"Сумата от заплатите, които получих за тези шест месеца е около 40 000 лева.(...) През последната половин година моята дейност се състои в това да помагам за образованието на изоставени деца.(...) От шест месеца аз давам цялата си депутатска заплата до последната стотинка, за да помагам за образованието на тези деца."

Това обяви във Фейсбук профила си депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров, известен с рап псевдонима си Хазарта. В материала той прави своебразен отчет за това как и по какъв начин е помогнал на децата с парите от заплатата си като народен представител. 

От текста става ясно, че децата живеят в ЦНСТ – центрове за настаняване от семеен тип.

"Тези деца може да станат учени, спортисти, инженери, лекари или работници. Може да станат проститутки, крадци или просяци. Аз вярвам, че този въпрос се решава сега, в този момент. И правя каквото мога", пише Хазарта в типичния си стил. 

И дава примери как помага. Например - платил курс по английски език на няколко десетки от тях, а тези, които не знаят добре и български, ги пратил на специални курсове с учители-сугестопеди. 

"Някои от децата, с които се запознах, получават образователна подкрепа под формата на професионални курсове в сферите, в които искат да се развиват.

В един от домовете мечтата на повечето деца беше да отидат на море. Затова и през август 20 деца ще отидат на едноседмична морска творческа ваканция (дано дотогава спре да ме боли сърцето за тия 8000 лева)"

Пише още, че обикалял домовете със собствените си пари и не ползвал средства от НС. Не бил натоварил държавата с една стотинка за нищо. 

"С много от тези деца си говорим открито за наркотиците и алкохола. Искам децата да знаят истината за тях не от паркетни лелки и чичковци, а от някой, който е изял истинското дърво. И да знаят наистина как да се предпазят.

Дотук съм помогнал пряко на няколко десетки деца. Живот и здраве, до края на тази година ще бъдат стотици. Към момента в България в такива домове живеят около 3600 деца. Мисълта, че няма да успея да помогна на всички тях е ужасяваща, но няма да ѝ се дам", пише още Хазарта. 

А децата от един от домовете пък праща през август на море. 

"Дано дотогава спре да ме боли сърцето за тия 8000 лева :D", шегува се рап-депутатът.

И обещава в следващите дни да публикува подробен отчет за гореописаното – с имената на домовете, както и с някои важни подробности.

Как завършва ли? Като Ицо Хазарта - фронтмен и идеолог на Ъпсурд:

"Чувствам се истински смислен, откакто правя всичко това. Обещах на себе си и на хората, че няма да се превърна в един от ония изроди. Правя, каквото мога и си спазвам обещанието."