Руският президент Владимир Путин въведе днес извънредно положение в анексираните през септември от Русия украински територии.

Путин обяви подписването на указа на заседание на руския Съвет за сигурност. Актът обхваща Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област, предаде Интерфакс.

Той идва на фона на успешното украинско настъпление към окупирания от Русия Херсон и признания на местните руски власти там и на руското военно командване, че положението им е "трудно".

Той припомни, че на тези територии „преди присъединяването към Русия е имало режим на военно положение“.

„Сега трябва да формализираме този режим вече в рамките на руското законодателство. Затова подписах указ за въвеждане на военно положение в тези четири субекта на Руската федерация“, обясни Путин.

Указът допуска приемането на мащабни "ограничения на правата и свободите", включително "пълна или частична мобилизация". 

Путин заяви, че указът "незабавно ще бъде изпратен за одобрение в Съвета на федерацията".

"Държавната дума също е информирана за решението", добави Путин.

Руският лидер каза, че режимът в Киев отхвърля всякакви предложения за преговори.

"Конституционните закони за приемането на четири нови региона в Руската федерация влязоха в сила. Киевският режим, както знаете, отказа да признае волята и избора на хората, отхвърля всякакви предложения за преговори. Напротив, обстрелът продължава. Загиват невинни хора“, каза Путин.

Според него "неонацистите използват откровено терористични методи, извършват диверсии в животоподдържащи центрове и убиват представители на местната власт".

Припомняйки взривяването на Кримския мост, Путин каза, че руските специални служби са "осуетили терористични атаки в други региони на Русия, включително масово струпване на хора до транспортни и енергийни съоръжения".

„Искам да подчертая това по отношение на ядрените мощности“, отбеляза той.

Няма независимо потвърждение на неговите твърдения.

Руски обстрел над цяла Украйна

Украинските власти съобщиха, че и днес Русия е организирала безразборен обстрел над части от страната. Столичният кмет Виталий Кличко заяви, че няколко ракети са били изстреляни към Киев, но системите за ПВО са ги обезвредили. Той призова гражданите да останат бдителни и обяви началото на отоплителния сезон за града от 20 октомври.

Две руски ракети са паднали в село в Черниговската област. Позиционираните в региона украински сили се похвалиха, че са свалили ирански дрон.

Губернаторът на Виницката област съобщи за руски бомбардировки в региона. Той добави, че спасителни екипи действат на място без да уточнява какви са нанесените щети.