На 92-годишна възраст почина българският писател академик Антон Дончев, съобщи бТВ. Прекарал е последните си дни в реанимацията на ВМА. От лечебното заведение заявиха пред телевизията, че си е отишъл след сърдечно боледуване.

В началото на днешното си заседание парламентът почете паметта му с едноминутно мълчание.

Името на Дончев се свързва най-вече с романа "Време разделно", който печели голяма популярност, по него е направен и филм в две части през 1987 г. Същевременно произведението, което излиза в разгара на насилствена смяна на имената на българските турци и помаци през 60-те, често е атакувано като поръчкова работа на автора си, в която се внушават определени удобни на режима по това време тези.

Роден е на 14 септември 1930 г. в Бургас. Завършва гимназия в Търново през 1948 г. и право в Софийския университет през 1953 г.

Първият му самостоятелен роман „Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за много други хора, живели преди нас“, е публикуван през 1961 г. Неговата втора книга „Време разделно“, разглеждаща насилствената ислямизация и турцизация, е написана през 1964 г. само за 41 дни (по свидетелства на самия автор), с този роман писателят става известен. Романът е превеждан и издаван в чужбина.

В списъка на произведенията му са:

„Пробуждане“ (1956)

„Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за много други хора, живели преди нас“ (1961)

„Време разделно“ (1964), 22 издания, 33 чуждестранни издания (Великобритания, САЩ, Италия, Германия, Швеция, СССР и др.)

„Девет лица на човека“ (1980)

„Николай Рьорих“ (1981)

„Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес“ (1981–1984), в 4 тома „Странният рицар на свещената книга“ (1998)

„Легенди за двете съкровища“ (1998)

„Трите живота на Кракра“ (2007)

кратки разкази; статии; филмови сценарии

Антон Дончев е и активен общественик като през последните години името му често присъства в различни подписки.