Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов реши да надгради със замах фалшивата новина, че партията му е втора политическа сила, според данни от изследване на несъществуваща социологическа агенция.

"Възраждане" не е на втора, а направо на първа позиция, обяви Костадинов, който поиска "право на отговор" от Клуб Z за информация на Българското национално радио, цитирана на нашия сайт.

Откъде черпи тази прелюбопитна информация лидерът на иначе най-малката парламентарна формация? От изследвания на "социолози-доброволци".

"Данните, с които ние разполагаме в резултат от изследвания на социолози-доброволци, показват, че „Възраждане“ разполага с 22, 1 % обществено доверие към 1 май 2022 г.. Това показва, че „Възраждане е първа политическа сила в България", пише Костадинов като се позовава на "необорими" източници.

В характерния си стил Костадинов изисква с ултимативен тон да пуснем текста му, като заплашва, че "в случай, че ми откажете да упражня право на отговор, ще сезирам Комисията за журналистическа етика".

"Следва да ни предоставите право на отговор, за да може да представим гледната ни точка във връзка с изложени в сайта „Club Z“ твърдения", пише Костадинов.

От "правото на отговор" не става ясно на какво основание точно лидерът на "Възраждане" го иска, при положение, че не оборва публикацията ни, която твърди, че става дума за фалшиво социологическо проучване. Единствената възможна причина е, че Костадинов, по-известен в политическите среди като Костя Копейкин, просто иска да получи достъп до медията ни, защото му отказваме такъв. И ще продължим да го правим, ако ще да ни заплаши с Путин и Си Цзинпин заедно.

А твърденията му публикуваме по-долу, за да предоставим възможност на читателите ни да се посмеят.

„Възраждане“ е първа политическа сила с 22,1 %

Във връзка с информация, публикувана в сайта “Club Z” относно фалшиво социологическо проучване, категорично заявяваме, че напълно подкрепяме борбата на Вашата медия с фалшивите новини. Ние от „Възраждане“ винаги сме считали, че фалшивите новини не бива да се разпространяват и не бива да се толерират. В този ред на мисли няма как да одобрим проучвания, в които „Възраждане“ е на второ място.

Данните, с които ние разполагаме в резултат от изследвания на социолози-доброволци, показват, че „Възраждане“ разполага с 22, 1 % обществено доверие към 1 май 2022 г.. Това показва, че „Възраждане е първа политическа сила в България."

Писмото на Костадинов е придружено и от настояване да публикуваме и партийното му лого, което с голямо удоволствие няма да направим.

И накрая е редно да си признаем, че в Клуб Z имахме само едно притеснение дали не ощетяваме "Възраждане", като публикуваме писанията на Костадинов/Копейкин, защото при позоваване на социолози-доброволци процентите на партията биха могли всъщност да надхвърлят сто. А "Възраждане" вече да е спечелила и последните избори в САЩ. Или Франция, ако Макрон няма нищо против...