Националният статистически институт ревизира данните за брутния вътрешен продукт на България за 2021 година с цели шест милиарда лева нагоре. Оказва се, че предишните данни са изпуснали тези пари и така излиза, че реалният икономически растеж на страната за изминалата година е повече от добрите 7,6% вместо обявените вече 4,2%. 

Интересното е, че промяната не е обявена официално от НСИ със съобщение на сайта на института, нито пък с прессъобщение.

Тя е забелязана от "Капитал" при преглед на новите таблици с данните за движението на БВП, публикувани на 19 октомври. 

Трябва да се знае, че ревизията на данни, особено за големи масиви от информация, е нормална практика за всички статистически агенции по света, но досега не сме имали чак такова голямо отклонение спрямо предварително представените резултати. На първо време изглежда, че грешката е тръгнала още с информацията за 2020 година, когато сривът на икономиката заради COVID е бил 4%, а не известните до момента 4,4%. 

Що се отнася до 2021 година, очевидно там НСИ е видял по-голяма промяна при движението на вътрешното потребление, което расте с повече от очакваното, както и при износа и инвестициите. 

Така в крайна сметка, пише в таблиците на НСИ, БВП за 2021 година достига до почти 140 млрд. лв. Предишните данните говореха за число по-близко до 134 млрд. лв.