Служебният премиер Гълъб Донев използва началото на днешното правителствено заседание за минути за самореклама. Кабинетът му, който е поредният, назначен от президента Румен Радев, заслужено си бил спечелил името "правителство на действието", това била оценка и от вътрешните, и от международните партньори (като не се разбра кои). 

„За мен е важно, че за кратко време успяхме да извадим държавата от режима на пауза. Служебното правителство не си позволи да губи дори секунда в политически игри и процедури", продължи той.

Припомняме, че в хода на предизборната кампания кабинетът "Радев" атакуваше предшественика си по ресори, заради което търпеше критики, че се намесва в изхода от вота.

Донев сподели и размисли на тема как се пропилява политическото време и кратък анализ на резултатите от изборите, като забележките му явно бяха критика на ситуацията в парламента.

"Пропиляното политическо време изяжда от времето ни като общество. Хората искат да живеят в добре уредена държава, а не да бъдат зрители на политически спектакли. Резултатите от последните парламентарни избори го доказват. Вотът на избирателите за "Не подкрепям никого" и ниската избирателна активност ни показаха, че тези, които не подкрепят никого, бяха на косъм да прехвърлят четирите процента. Призивът ми е за работа и отговорност и към българските граждани, които не са представени в парламента", каза Донев.  

Премиерът говори и за нуждата да се стартира навреме бюджетната процедура.

По думите му финансовата министърка Росица Велкова и нейният екип имали готовност "да запознаят детайлно народните представители с различните сценарии, по които работим". И добави, че изслушването на финансовия министър би било възможно едва след като бъде избран председател на 48-ото Народно събрание.

"Продължаваме работата ни по един от основните приоритети, които си постави служебното правителство още от първия ден от встъпването в правомощията си. Това е подготовката на проектозаконите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Подготвили сме почти целия пакет от законопроекти, свързани с второто плащане по плана. Днес предстои да разгледаме още два – Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за правната помощ и Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие", продължи Донев. 

Българските граждани очаквали да видят конкретни действия в Народното събрание по финализиране на работата по законопроектите, свързани с втория транш от парите от Европейската комисия по Плана за възстановяване и устойчивост.

Отделна "минутка за реклама" си направи и вътрешният министър Иван демерджиев, който слезе да говори пред медии.

"Вратата към Шенген е широко отворена", заяви той.

Но от последвалото му изказване не стана много ясно защо смята така. Само че мисията на ЕК, която приключи преди няколко дни, е констатирала българската готовност, а Нидерландия все така не е ревизирала решението си за вето. Демерджиев бил и на съвет правосъдие и вътрешен ред. "За мое задоволство констатирах, че никой от колегите не посочи България като маршрут за нелегална имиграция", заяви. След което посочи, че всичко това се дължало на последните два месеца работа.