Армията на САЩ трябва да поддържа готовност за отговор при евентуално нахлуване на Китай в Тайван още от тази година. Това предупреждение бе отправено днес от американският адмирал Майкъл Гилдей, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Началникът на щаба на американските военноморски сили бе запитан от Атлантическия съвет има ли възможност Пекин да сложи ръка на Тайван до 2027 г.

"Не става дума само за това какво говори президентът Си, а за начина, по който се държат китайците", заяви Гилдей. "Значи, когато говорим за 2027 г., това според мен означава 2022 или може би 2023 г." добави той. "Не мога да изключа тази възможност. Просто е нещо, което не можем да отхвърлим."

При откриването на 20-ия Конгреса на китайската комунистическа партия на 16 октомври, лидерът Си Цзинпин отново потвърди, че смята "да обедини отново" Тайван с Китай, при необходимо със сила.

Ден по-рано американския държавен секретар Антъни Блинкън предупреди, че Пекин иска да сложи ръка на Тайван "с много по-бързо темпо" от предвижданото и допълни, че през управлението на Си се е появил един "много по-различен Китай".

ККП никога не е контролирала Тайван, но Пекин смята острова за неразделна част от своята територия.

Вашингтон поддържа политика на "стратегическа амбвивалентност", що се отнася до възможността да се намеси с военна сила, ако Китай атакува Тайван. Тази политика цели, освен да разубеди Китай да нахлуе в Тайван, също и да възпрепятства управниците на острова да провокират Пекин с официално провъзгласяване на независимост. Същевременно Вашингтон продава на Тайпе оръжия - само от 2017 г. насам оръжейните сделки между двата острова са на стойност 20 млрд. долара.