В анексирания Мариупол беше демонтиран мемориалът на жертвите на Гладомора и политическите репресии, който беше поставен от украинските власти преди 18 години в центъра на града, предаде "Свободна Европа".

Представителят на руските власти Евгения Кротова нарече паметника „символ на дезинформацията“.

„Докато преподавахме история на Украйна, ни беше натрапена идеята за „геноцид“ и „глад“. Никой от учителите не описа какво наистина се е случило“, каза тя, без да уточни какво има предвид под вярната според нея версия от случилите се бедствия.

Отбелязва се, че гранитът, останал от мемориала, ще бъде рециклиран в строителни материали.

Гладомор е общоприетото наименование за събитията от 1932-1933 г. в Украинската ССР, когато нейната територия е погълната от масов глад, довел до милиони човешки жертви. По данни на Института по история на Украйна тогава са загинали почти 4 милиона души.

През 2006 г. Върховната Рада на Украйна призна Гладомора за „геноцид на украинския народ“ от ръководството на СССР, в частност от Йосиф Сталин. През 2018 г. Сенатът на САЩ прие подобна резолюция.

Мемориалът на жертвите на Гладомора и политическите репресии е издигнат в Мариупол през 2004 г. в обществена градина на улица "Университетская", недалеч от драматичния театър. Паметникът представляваше правоъгълен постамент, разделен на две части от черен и червен гранит, върху който са изобразени класове и бодлива тел, завързани с панделка.

Мариупол, голям град в Донецка област, беше превзет от руските войски през май тази година след тежки улични боеве, в резултат на които голяма част от града беше разрушена. Точният брой на цивилните жертви не е известен. През септември Руските власти официално обявиха анексирането на Мариупол, както и на цялата Донецка област.