Руският президент Владимир Путин обяви вчера извънредно положение в анексираните четири украински области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска. Какво означава то?

Мярката отразява казаното по-рано от новия командващ на руските войски в Украйна генерал Сергей Суровикин, че тяхното положение в Херсонска област е "трудно" и "напрегнато", което наложи и евакуация на населението, предприета вчера от окупационните власти заради успешно украинско настъпление в района. 

Френският вестник "Монд", цитиран днес от БТА, изброява действия, предвидени в конституцията на Русия при военно положение. Те включват комендантски час, забрана на събиранията, евакуация на стратегическите предприятия, забрана за напускане на съответната територия, изолация на чужденците и военна цензура в телекомуникациите. 

Американският Институт за изследване на войната разяснява в днешната си сводка, че руското законодателство предвижда четири степени на готовност при въвеждане на военно положение - от базова до максимална. В степени повишена, средна и максимална са поставени общо трийсетина руски области по границата с Украйна, показва карта, публикувана от института.

Френският "Фигаро" нарича това "нова стъпка в мобилизацията на ресурсите на страната" и замисленото "преориентиране" на руската икономика с оглед "приоритетните нужди" на армията.

Военното положение и подготовката за него предоставят широки правомощия на областните управители, посочва Институтът за изследване на войната. Той не изключва военното положение в анексираните области да е само стъпка към въвеждането му в цялата страна.

То дава на Путин основание да постави икономиката на военни релси, т.е. да принуди предприятията да произвеждат това, което е необходимо за войната и да предприеме мерки като засилване на охраната на транспорта, комуникациите, правителствените сгради и другата критична инфраструктура. 

Указът на Путин предвижда в четирите анексирани области, където е въведено военно положение, да бъдат създадени щабове за териториална отбрана, чиито функции не са уточнени.  Той позволява в районите с повишена и средна готовност за реагиране, т.е. пограничните с Украйна и Крим, областните управители да организират териториална и гражданска отбрана. Това може да се окаже скрита форма на мобилизация на населението, чието придвижване военното положение ограничава.

Указът също така съдържа неясна формулировка за всяко от нивата на реакция, според която властите или сътрудниците на място са упълномощени да „изпълняват мерки за задоволяване нуждите на въоръжените сили на Руската федерация, други войски, военни формирования, органи и нуждите на населението“.

„Тази формулировка може да легализира почти всяко действие на правителството“, пишат от Института за изследване на войната.

В зоните на повишена, средна и максимална готовност указът допуска ограничаване на движението на хора и превозни средства. Докато руският заместник-министър на външните работи Евгений Иванов каза, че правителството не възнамерява да ограничи излизането от страната, указът на Путин вероятно ще осигури правно основание за такива ограничения, без за това да бъдат издавани допълнителни заповеди.