Министрите на „Има такъв народ” напуснаха малко след началото заседанието на Министерския съвет заради напрежение около актуализацията на бюджета. 

Вицепремиерът Гроздан Караджов и спортният министър Радостин Василев са излезли демонстративно от залата заедно с Теодора Генчовска (МВнР). Министърът на енергетиката Александър Николов, четвъртият от квотата на ИТН, не е присъствал на заседанието.

Преди това Генчовска е поискала допълнително средства за увеличение на заплатите на служителите на Външно, а Караджов - за важни пътни проекти. И на двете искания е било отговорено отрицателно от финансовия министър Асен Василев. 

Малко по-късно, след заседанието, министърът на туризма Христо Проданов от БСП коментира, че стабилността на правителството не е застрашена и че актуализацията на бюджета ще бъде приета по план. 

Членовете на МС от ИТН са изказали някакви несъгласия с параметрите на актуализацията на бюджета и са отишли да го обсъждат с тяхната партия, добави той. Според него обсъждането на актуализацията по време на заседанието на кабинета е минала напълно спокойно.

"Предполагам, че по същия начин ще мине и през парламента, каза министър Проданов. Това е тяхно решение, те казаха, че отиват да обсъдят това, което се предлага като актуализация на бюджета в тяхната партия, коментира той. Казаха като цяло, че имат някакви забележки, но не са коментирали конкретно", допълни Проданов, цитиран от БТА. 

Министърът на електронното управление Божидар Божанков пък заяви, че актуализацията е приета от МС и в отсъствието на министрите на ИТН. 

На въпрос на БНР каква е причината за напускането на заседанието и дали преди това се е стигнало до скандал, Божанов отговори:

"Скандал чак не бих казал. Бюджетът беше приет и ще бъде внесен днес в Народното събрание, доколкото разбрах. Имаше обсъждания по конкретни текстове."

По-рано вътрешният министър Бойко Рашков отказа да коментира ситуацията. Единствено изрази удовлетвореност от промените, свързани с бюджета на МВР.