Русия държи стотици заложници в окупирания Херсон и е пратила на своя територия за “разследване” 1000 пленени украински бойци от Мариупол, съобщават световните медии днес.

Тамила Ташева, представителка на украинския президент Володимир Зеленски за Крим, каза, че близо 600 души “са държани като заложници” в помещения “оборудвани за изтезания” в местна администрация и в училища в Херсон, предаде Си Ен Ен, отбелязвайки, че не е могла да провери достоверността на твърдението.

Ташева описва заложниците като активисти, журналисти и военнопленници, някои от които са били откарани от Херсон в Симферопол, втория по големина град на окупирания от Русия Кримски полуостров.

Русия окупира почти половината от Херсонска област след нападението си над Украйна на 24 февруари т. г. Според украинските власти почти половината от населението на областта я е напуснало след началото на войната. Поставената от окупационните сили колаборационистка администрация на Херсонска област е затворила границите към Украйна на контролираната ѝ от Русия територия.

Що се отнася до военнопленниците от Мариупол, информацията за трансфера им в Русия, беше потвърдена от официалната руска агенция ТАСС. Те се предадоха в края на май след близо тримесечната обсада на стоманодобивния комплекс “Азовстал” от руските сили. Руският Следствен комитет нареди да бъдат разпитани. 

Според Си Ен Ен, която цитира ТАСС, предстои изпращането в Русия за разпити на още защитници на Мариупол, които бяха евакуирани на контролирани от Москва територии след края на обсадата.

Повече от 100 oт тях се смята, че са в Москва, пише днес Би Би Си. Британската медия припомня, че през май руските власти твърдяха, че общо 2439 украински бойци са се предали в последните дни на обсадата на "Азовстал". Заводът беше последното гнездо на съпротива в Мариупол.