Филмът „Quo Vadis, Аида?“, посветен на геноцида в Сребреница, спечели Европейската награда LUX на публиката за 2022 г.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола лично връчи наградата на босненската режисьорка Ясмила Жбанич на церемония в Страсбург.

Съвсем логично бяха направени асоциации между войните в Босна и Украйна.

 „Когато подготвях филма за геноцида в Сребреница, си мислех, че войната в Босна, Хърватия, в нашия регион е последната в Европа. Бях толкова шокирана да науча, че ние, европейците, сме допуснали война в Украйна. Призовавам всички вас да намерите начин да спрете войната в Украйна“, заяви Ясмила Жбанич при получаването на отличието.

Мунира Субашич - оцелялата от клането председателка на сдружението „Майките на Сребреница“, също се обърна към евродепутатите.

„В Украйна майките плачат, търсейки останките на синовете си. Затова ви умолявам да спрете войната в Украйна, за да може колкото се може по-малко майки по света да страдат“, каза тя.

Печелившият филм бе избран чрез обединяване на гласовете на публиката и на евродепутатите,  като всеки от тях имаше тежест от 50%. Гласуването на публиката беше отворено до 25 май, а членовете на ЕП можеха да гласуват до 7 юни.

„Quo Vadis, Аида?“ е продуциран от Босна и Херцеговина, Австрия, Нидерландия, Франция, Полша, Норвегия, Германия, Румъния и Турция. Аида е преводач към мироопазващите сили в Сребреница през лятото на 1995 г. Семейството ѝ е сред хилядите цивилни хора, които търсят подслон в лагера на ООН. Аида научава, че близките ѝ и другите хора в лагера са в ужасна опасност. В крайна сметка съпругът й и двамата им сина са отведени от сърбите и разстреляни.

Филмът „Бягство“ на датския режисьор Йонас Похер Расмусен беше класиран на второ място, а „Великата свобода“ на австриеца Себастиан Майзе зае трето място.